Cultura și tradițiile din zece țări au fost evidențiate duminică, 23 februarie, la Iulius Mall Suceava, în cadrul unui proiect de promovare a diversității și toleranței culturale, organizat de cea mai mare organizație de tineri din lume – AIESEC.
Evenimentul intitulat „Global Village” a adunat tineri din China, Taiwan, Ucraina, Malaysia sau Noua Zeelandă, dornici de a promova și de a oferi informații despre ei și țara lor. Fiecare dintre ei, cu sprijinul altor membri AIESEC, a pregătit standuri expoziționale doldora de delicii culinare specifice țării din care provin, băuturi tradiționale, suveniruri, imagini reprezentative ale țării lor de baștină, stegulețe, hărți. Mai mult de atât, pe scena situată la primul etaj al centrului comercial au evoluat trupe și artiști care au expus momente artistice specifice celor zece țări. Italia, Anglia, Spania și Franța au fost reprezentate de tineri suceveni care au vizitat aceste țări în cadrul unor proiecte educaționale.
Potrivit Ancăi Steluță, vicepreședinte în Comunicare al AIESEC Suceava, „manifestarea constă în prezentarea culturii fiecărei țări prin gastronomie, prin jocuri și dansuri, astfel încât toată lumea să înțeleagă un pic mai bine conceptul de interculturalism”. Aceasta a mai menționat că evenimentului se adresează tuturor sucevenilor și are în vedere promovarea diversității și a toleranței culturale, făcând accesibilă publicului larg o scurtă călătorie în jurul lumii.
Bucate îmbietoare pentru vizitatori
Ochioase, colorate, cu bucate îmbietoare, standurile au atras numeroși suceveni curioși să-i cunoască și să socializeze cu tinerii de peste hotare, veniți la Suceava pentru stagii de voluntariat.
Silver Wu are 20 de ani, este studentă în China, iar timp de șase săptămâni a desfășurat un stagiu de voluntariat la o grădiniță din municipiul Suceava. Pentru „Global Village”, ajutată de câțiva tineri suceveni, a pregătit salată de cartofi, dumplings (gogoșele cu carne) – una dintre cele mai reprezentative mâncăruri din China, orez și prăjituri. A expus, totodată, costume specifice, evantaie, imagini din China și lampioane despre care Silver spune că sunt aprinse și lăsate în bătaia vântului în momentul în care o dorință se îndeplinește.
La standul Taiwanului, vizitatorii s-au desfătat cu pui, legume, plăcintă cu ananas, roșii caramelizate.
Dintre expozanți nu au lipsit nici tinerii care au reprezentat România și care au servit participanții cu sărmăluțe gătite din oala de lut, cozonac, cornuri cu gem, mămăliguță și vin, toate meticulos aranjate pe prosoape țesute sau în coșuri de nuiele.
De la standul Franței nu puteau lipsi brânzeturile, croasanții, creme brulée, vinul sau tartinele, dar nici simboluri importante precum turnul Eiffel.
Georgia Skipper are 18 ani, este studentă în Noua Zeelandă, iar timp de șase săptămâni i-a învățat engleză pe preșcolarii Grădiniței „1, 2, 3” Suceava. Despre Noua Zeelandă aceasta ne-a povestit că ”este o țară deosebită, insulară, cu multă verdeață, situată lângă Australia, iar în prezent acolo este vară”. Specific țării sale, Georgia a gătit brioșe din brânză și legume, cartofi dulci zdrobiți (foarte comuni în Noua Zeelandă), biscuiți și un soi de chec cu banane.
Momente artistice specifice fiecărei țări
Dacă vizitatorii mai gurmanzi s-au desfătat la standurile expoziționale, alți participanți au urmărit momentele artistice care au ilustrat dansuri, costume și muzica fiecăreia dintre cele zece țări. Pe scenă au evoluat: ansamblul folcloric „Rapsodia Bucovinei” (care a reprezentat echipa României), Magda Știrbăț, Cosmin Gavril, Alexandra Istrate, Radu Andonie și elevi de la Palatul Copiilor.
Georgia Skipper a interpretat o melodie în maori, limba băștinașilor neozeelandezi, iar ea și elevii din echipa ei au dansat tradiționalul haka, Silver Wu a interpretat o melodie în chineză, Kek Jin-Jean (Malaysia) a ilustrat un dans din țara sa, Tatiana Smirnova a evoluat cu un dans tradițional ucrainean, iar Grace Pan (Taiwan) a arătat cum dansau aborigenii taiwanezi.