Când vine vorba despre sănătate, există o mulțime de mituri care de care mai ciudate și chiar stupide, iar zi de zi apar altele noi, care se alătură „suratelor” lor, relatează focus.it.
În ultimul secol, apariția noilor boli și invazia de publicitate nu fac decât să mărească și mai mult confuzia cu privire la ce e benefic și ce e nociv cu adevărat pentru sănătate.
De exemplu, foarte multe mituri există în domeniul dietelor și al alimentației. Cel mai șocant dintre acestea atribuie spanacului reputația de a fi foarte bogat în fier. În realitate, spanacul are o cantitate de fier similară cu oricare alte legume. Din câte se pare, legenda a apărut în 1890, când mai mulți nutriționiști americani au făcut cunoscut conținutul de fier al legumelor. Din cauza unei banale erori de tipar – o virgulă pusă în locul greșit –, i s-a atribuit spanacului o cantitate de fier de zece ori mai mare decât cea reală. Eroarea a fost descoperită câteva decenii mai târziu, însă între timp Popey Marinarul și spanacul său cuceriseră lumea, iar mamele le-au impus multor generații de copii o dietă mai degrabă inutilă.
De asemenea, de câte ori nu am auzit oare că berea îngrașă? Potrivit focus.it, realitatea este, din câte se pare, cu totul alta. Această convingere eronată a apărut ca urmare a faptului că nemții – mari consumatori de bere – au tendința să fie supraponderali. Însă, de ce japonezii, de exemplu, care consumă în medie mai multă bere decât nemții, sunt mult mai supli? Răspunsul este simplu. Berea are cea mai redusă cantitate de calorii dintre toate băuturile alcoolice (110 calorii la litru față de 160 de calorii în cazul vinului roșu, de exemplu). Însă, pentru că este consumată în cantități mari, poate influența mai mult asimilarea totală de calorii. În plus, un studiu a demonstrat că persoanele care consumă două beri pe zi tind să mănânce mai puțin între mese. În concluzie, un consum moderat de bere nu este atât de periculos pentru sănătate. Important este, ca întotdeauna, să nu exagerăm.
Dietă și sănătate
Un alt mit „alimentar” foarte răspândit este cel conform căruia margarina ar avea un conținut caloric mai mic decât untul. Nici în acest caz, lucrurile nu stau tocmai așa. Margarina are un conținut de lipide (grăsimi) similar cu untul. Singurul avantaj ar fi cantitatea mai mare de grăsimi nesaturate, care nu se depun pe artere, obstrucționându-le. Din acest motiv este recomandată persoanelor cu colesterol ridicat. Se spune că ficatul ar fi afectat de consumul de ciocolată și că aceasta chiar ar constipa. Lucrurile nu sunt deloc așa. Potrivit focus.it, consumul de ciocolată accelerează tranzitul intestinal. În schimb, ciocolata este toxică pentru câini, pentru că aceasta conține o substanță, teobromina, pe care ficatul lor nu reușește să o metabolizeze. În schimb, nu poate fi negat faptul că un consum excesiv de ciocolată îngrașă.
O altă convingere destul de răspândită este cea conform căreia sauna ajută la slăbit. Sauna are cu siguranță efecte benefice pentru sănătate, însă nu prea ajută la slăbit. În realitate, duce la eliminarea unei cantități mari de apă, dând impresia unei scăderi în greutate, care este însă doar temporară. Organismul va recupera ulterior toată apa eliminată prin transpirația din saună.
Despre alimentație și metabolism
Un alt mit spune că excesul de greutate ar fi semn al unui metabolism lent. Nimic mai adevărat. Metabolismul nu poate fi o scuză pentru excesul de greutate. Doctorul David Ashton, de la Healthier Weight Centres, susține că există unele persoane obeze care au, de fapt, un metabolism mai rapid. Cu cât o persoană este mai grasă, cu atât rata metabolismului bazal este mai mare, aceasta fiind nevoită să consume mai multe calorii pentru a supraviețui.
Potrivit altei idei preconcepute, modificarea obiceiurilor alimentare poate contribui la reducerea nivelului colesterolului. Nu contestă nimeni faptul că o dietă echilibrată, săracă în grăsimi și bogată în legume și fructe, este într-adevăr importantă pentru sănătatea generală. Numai că o astfel de dietă și produsele cu nivel scăzut de colesterol sunt rareori suficiente pentru reducerea semnificativă a nivelului de colesterol din sânge, a indicat doctorul Mel Lobo, specialist în medicină cardiovasculară.