Mituri asociate curelor de slăbire



Dacă întrebați zece persoane ce sfaturi v-ar oferi în privința curelor de slăbire, veți obține zece răspunsuri diferite. Unii spun că secretul constă în adoptarea și practicarea unui program regulat de exerciții fizice, alții spun că alimentația este cheia succesului, în timp ce alții susțin că veți putea slăbi doar dacă vă stabiliți obiective rezonabile în acest sens. În general, cine încearcă să slăbească urmează anumite „reguli” auzite ici și colo. Nancy Snyderman, autoarea unei cărți intitulate „Sfaturi pentru slăbit care ne îngrașă”, susține că unele reguli nu sunt nici pe departe adevărate și oferă publicului opinia sa cu privire la ceea ce contribuie la scăderea în greutate.
Mit: Cu cât faceți mai mult sport, cu atât mai bine. Este foarte adevărat că mișcarea este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le faceți pentru a vă menține silueta și sănătatea, însă exagerând cu exercițiile fizice puteți face mai mult rău decât bine. Potrivit lui Snyderman, practicarea sportului șapte zile pe săptămână poate slăbi sistemul imunitar, poate afecta articulațiile și creează o stare de oboseală generală. Mușchii au nevoie de repaus pentru a putea da randament în timpul următoarei reprize de antrenament, prin urmare acestea trebuie programate o dată la două zile.
Dacă practicați exerciții fizice atunci când organismul este obosit, veți arde mai puține calorii ca atunci când faceți sport în mod corect. Pentru a evita această oboseală, faceți pauză măcar două zile pe săptămâna și practicați exerciții diferite în fiecare sesiune de antrenament – de exemplu lucrați într-o zi cu ganterele, iar ziua următoare faceți exerciții pentru musculatura picioarelor.
Mit: Fructele și legumele proaspete sunt mai nutritive decât cele înghețate sau conservate. Potrivit lui Nancy Snyderman, această ipoteză este complet neadevărată, căci și unele, și celelalte sunt la fel de sănătoase. În general, fructele și legumele sunt congelate imediat după ce au fost culese, prin urmare toate substanțele nutritive sunt păstrate. În plus, roșiile și morcovii din conservă au valori nutritive mai mari decât produsele proaspete, întrucât organismul uman absoarbe mai ușor antioxidanți precum licopenul și beta-carotenul din legumele nepreparate termic. Concluzia lui Nancy Snyderman a fost că este important să consumăm fructe și legume, indiferent dacă sunt proaspete, congelate sau conservate.
Mit: Curele de slăbire repetate modifică metabolismul. Se știe faptul că a ține o cură de slăbire presupune limitarea cantității de alimente oferite organismului, în ideea de a consuma mai puține calorii pentru a „beneficia” de puținele substanțe nutritive primite. Potrivit teoriei, în timp, metabolismul ar fi încetinit ca urmare a acestor cure de slăbire și ar rămâne la acest ritm de funcționare. Numai că Snyderman susține că efectele nu durează, cu toate că dietele slab calorice încetinesc temporar metabolismul. Teoria ei este confirmată de un studiu realizat în Canada, în cadrul căruia au fost comparate valorile funcțiilor metabolice ale unor femei care au ținut astfel de diete în medie 18 ani cu valorile considerate normale în funcție de înălțimea, greutatea și vârsta lor. S-a constatat că, în cazul a 92 la sută dintre cazuri, nu au existat diferențe între aceste valori.