Mituri ale sarcinii



Știrea potrivit căreia cofeina crește probabilitățile de avort spontan le-a îngrijorat pe multe femei însărcinate. Însă cu ce alte pericole se confruntă un făt?
Alcoolul, sexul, sportul, regimul alimentar și stresul sunt doar câteva din lucrurile pe care se dă vina pentru un avort spontan. Însă ce afectează cu adevărat sănătatea unui făt și ce avertismente sunt doar „povești de babe”?
Mituri.
Una dintre cele mai mari preconcepții în legătură cu avortul implică sarcina accidentală. Multe femei care pierd un copil care nu a fost planificat cred că fătul a fost, într-un fel, afectat de sentimentele lor de nesiguranță.
„Mai mult de jumătate dintre sarcini sunt neplanificate și aproape toate viitoarele mame se confruntă cu o anumită anxietate”, a indicat Annette Briley, moașă-consultant la organizația caritabilă Tommy’s.
Nici un dram de adevăr nu este nici în mitul potrivit căruia sexul în timpul sarcinii poate afecta fătul.
Briley continuă: „O doamnă m-a întrebat odată dacă o alimentație bogată în cartofi poate afecta copilul. Unii oameni chiar au idei năstrușnice”.
Aproape jumătate dintre avorturile spontane sunt provocate de o anomalie cromozomială din ovul și, în acest caz, nimic din ceea ce face mama nu poate influența soarta fătului.
Nu există modalități de a demonstra că avortul nu va avea loc și, în cele mai multe cazuri, motivul nu va fi descoperit. Însă există metode de a reduce acest risc.
Sfaturi.
Dieta alimentară: alimentele bogate în amidon și carbohidrați sunt necesare pentru menținerea energiei pe întreaga zi. În prima etapă a sarcinii, nivelul de zahăr din sânge poate scădea brusc. Respectă regula celor cinci porții zilnice de fructe și legume și asigură necesarul de proteine din carne, ouă și pește (benefice pentru creierul viitorului copil). De asemenea, trebuie să se asigure un nivel echilibrat de calciu. Nu se consumă carne, fructe de mare sau produse lactate crude sau nepasteurizate, inclusiv pateu, șuncă de Praga, maioneză de casă, brânzeturi cu mucegai.
Femeile care beau cantități mari de cafea în timpul sarcinii prezintă mai multe riscuri de a suferi un avort spontan, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în urmă cu două săptămâni în American Journal of Obstetrics and Gynecology. Femeile care au consumat zilnic cel puțin două cești de cafea sau cinci cutii de băuturi cu cofeină (echivalentul a 200 de miligrame de cofeină) au prezentat de două ori mai multe riscuri de avort față de cele care nu au consumat cofeină pe timpul sarcinii. Femeile care au consumat zilnic mai puțin de 200 de miligrame de cofeină au prezentat cu 40% mai multe riscuri de a suferi un avort. Cofeina se găsește în cafea, dar și în ceai, băuturi energizante sau ciocolată caldă.
Organismul poate spune singur că nu suportă anumite alimente și băuturi care îi fac rău și poate să indice prin pofte elementele nutriționale de care are nevoie, spune Briley.
Stresul: nu există o asociere demonstrată directă între stres și avort. Dar este binecunoscut faptul că stresul afectează, în general, sănătatea. „Ascultă organismul”, spune Briley. „Femeile au organisme foarte inteligente. Dacă simți nevoia să te odihnești, fă-o”, a adăugat Briley.
Sportul: nu există reguli stricte în privința exercițiilor fizice practicate în timpul sarcinii, dar dacă sarcina nu prezintă probleme, sportul poate fi benefic pentru mamă și făt.
Fumatul și alcoolul: afectează grav sănătatea copilului. „Nu se cunosc dozele care pot afecta sănătatea copilului, deci evită-le. Chiar și fumatul pasiv”, spune Briley.
„Fiecare sarcină este unică”, continuă Briley, „și, dacă simți că ceva este în neregulă, trebuie să vorbești cu medicul tău”.
Organizația Tommy’s furnizează informații în legătură cu sarcina și îngrijirea copiilor.