Mit spulberat: Berea nu îngrașă



Consumul moderat de bere, respectiv până la trei pahare pe zi pentru bărbați și maximum două pentru femei, reduce riscul bolilor de inimă, al osteoporozei, al demenței, berea fiind recomandată și în diete, specialiștii precizând că aceasta nu îngrașă.
Cercetările arată că berea consumată în cantități moderate are efecte benefice asupra multor aspecte legate de sănătate, inclusive asupra reducerii riscului de boli cardiovaculare (cauza principală a morții și invalidității în rândul adulților în Europa), diabet, osteoporoză. Consumul moderat de bere are, de asemenea, un rol vital în calitatea vieții multora dintre consumatori.
Medicul pediatru spaniol Hernandez Aguilar sfătuiește femeile gravide să bea zilnic 500-600 de mililitri de bere fără alcool, deoarece aceasta conține antioxidanți care fac bine copilului, reducând riscul de screloză, obezitate, cancer.
„Berea, o băutură sănătoasă și o componența sănătoasă a dietei de mii de ani, nu este numai bună de băut, dar consumată moderat se poate încadra perfect (și poate aduce chiar beneficii) în dietă și stilul sănătos al unui adult. Sutele de tipuri de bere, care sunt produse în întreagă Europa, au în comun același efect benefic asociat cu conținutul de alcool, precum și potențialele beneficii ale materiilor prime din care este fabricată berea”, a fost concluzia specialiștilor din mai multe țări europene în cadrul simpozionului „Berea și sănătatea” desfășurat la Bruxelles..
Potrivit specialiștilor, 58 la sută dintre englezi spun că vinul este mai bun pentru sănătate decât berea (18 la sută), 28 la sută dintre olandezi se arată surprinși să afle că un pahar de bere are aceleași efecte asupra sănătății că și vinul, 35 la sută dintre olandezi spun că nu consumă bere pentru că îngrașă, iar 85 la sută consideră că are foarte multe calorii. Chiar și spaniolii sunt sceptici în această privință, 79 la sută dintre ei considerând că berea îngrașă chiar și atunci când este consumată moderat, iar peste jumătate dintre englezi cred că berea are cele mai multe calorii dintre băuturile alcoolice.
Efectele adverse se asociază în principal cu consumul exagerat
Specialiștii spanioli spun că în Spania berea este consumată în egală măsură că și vinul, însă este încă nevoie ca oamenii să fie educați în ceea ce privește beneficiile acestei băuturi asupra sănătății. 11 la sută dintre spanioli cred că berea ajută la prevenirea osteoporozei, 14 la sută că ajută la prevenirea bolii Alzheimer, 23 de procente cred că berea fără alcool este bună pentru sănătate, iar 33 la sută că este bună pentru gravide.
Berea conține vitamine, minerale și antioxidanți esențiali care provin din materiile prime și care, împreună contribuie la o dietă sănătoasă. Efectele adverse se asociază în principal cu consumul exagerat, dar în cazul anumitor persoane, în special minori, chiar consumul moderat poate fi dăunător, potrivit specialiștilor.
Aceștia spun că a bea moderat înseamnă a bea în limitele impuse de sănătatea ta, de societatea în care trăiești și de obligațiile tale față de familie și de prieteni, adică unul până la trei pahare pe zi pentru cei mai mulți dintre bărbați. Femeile sunt mult mai sensibile la alcool și lor le este recomandat să consume mai puțin decât bărbații, respectiv unul până la două pahare pe zi.
Abținerea de la consumul cantității zilnice permise, pentru a recupera la o petrecere la sfârșit de săptămână[ nu este deloc un „obicei” sănătos, spun specialiștii.
O analiză statistică recentă a 34 de studii din întreaga lume a relevat că un consum moderat de alcool (până la patru pahare – 40 de grame – pe zi la bărbați și două – 20 de grame – la femei) conduce la o reducere a mortalității premature de până la 18 la sută, comparativ cu abstinenții și cu cei care consumă alcool în exces.
Dovezile confirmă faptul că un stil de viață care include consumul ușor și moderat de băuturi alcoolice poate proteja organismul de multe afecțiuni, cum sunt diabetul, osteoporoza și demența.
Vinovată fără vină
„A existat până acum presupunerea eronată că berea este responsabilă pentru mare parte din epidemia de obezitate, berea primind astfel o cantitate disproporționată de vină”, a spus doctorul Arne Astrup din Danemarca.
Potrivit acestuia, această teorie este demonstrat acum ca fiind nejustificată în ceea ce privește consumul mic până la moderat de alcool.
Este important de remarcat faptul că orice beneficiu de acest fel dispare la un nivel de consum care depășește trei pahare pe zi, iar studiile confirmă faptul că alcoolul consumat în cantități excesive (indiferent de tipul băuturii) este asociat cu creșterea în greutate și obezitatea abdominală (un factor mai mare de risc pentru bolile cardiovasculare). Studiile au arătat că cei care consumă cantități mici de alcool regulat (zilnic) sunt mai slabi decât cei care consumă cantități mai mari de alcool ocazional. S-a demonstrat însă că alcoolul poate cauza câteva forme de cancer și, deși acestea sunt asociate în principal consumului exagerat de alcool, dovezile nu indică un „plan de siguranță” dincolo de care riscul să dispară. Consumul de alcool a fost asociat în special cu un risc ridicat al cancerului de sân și pare a fi un factor de risc în debutul gutei. Unii specialiști indică faptul că la nivel de populație, eliminarea în totalitate a băuturilor alcoolice nu este recomandată, întrucât ar putea să crească riscul bolilor cardiovasculare.
Berea este fabricată din materii prime nutritive, malț de orz, cereale, hamei, drojdie de bere și apa. Toate acestea contribuie la o dietă sănătoasă și echilibrată, susțin specialiștii europeni.