O autostradă Pașcani – Suceava – Siret, ca parte a coridorului 9 paneuropean, ar putea fi construită cu finanțare din sumele încasate din acciza pe carburanți, introdusă la 1 aprilie a.c.. Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a declarat, ieri, la Suceava, într-o conferință de presă, că documentația pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost publicată în urmă cu două săptămâni pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), dar a fost deja contestată. Motivul contestației este, potrivit ministrului, scurtarea termenului impus pentru realizarea studiului, de la 24 sau 12 luni la maximum patru luni.
„Am publicat documentația pentru licitația pentru studiul de fezabilitate, până pe 16 iunie este termen pentru depunerea ofertelor. După realizarea studiului de fezabilitate voi propune începerea licitației de lucrări, iar finanțarea o s-o propun – sper să fie agreată și de Guvern și de Parlament – din acciza introdusă la 1 aprilie”, a afirmat ministrul Șova.
El a afirmat că încasările anuale din acciza pe carburant sunt estimate de Ministerul de Finanțe la 500 de milioane de euro, bani care se vor găsi în bugetul CNADNR permanent ca rectificare bugetară pozitivă. „Prima mișcare de acest gen o vom face în iulie, o să vedem încasările pe aprilie, mai, iunie. O să avem și estimările pe iulie-decembrie de la Ministerul de Finanțe. Având în vedere că fonduri de coeziune pentru autostrada Pașcani – Suceava – Siret nu mai sunt pentru perioada 2014-2020, personal nu văd de ce nu ar fi acceptată la finanțare din acciză”, a declarat Dan Șova.
În cazul în care proiectul autostrăzii va fi acceptat, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, i-a solicitat ministrului Șova să aibă în vedere conexiunea acesteia cu Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, precum și realizarea centurii de sud-est a Sucevei și a rutei ocolitoare a municipiului Fălticeni în profil de autostradă.
Transport rapid
Ministrul Șova a promis la Suceava autostradă Pașcani – Siret
