Lege, ecologie și bani

Ministrul Mediului: „Pe mine mă interesează ca Pojorâta să aibă proces-verbal de recepție finală”



Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu a declarat, ieri, la Suceava, că depozitul de deșeuri de la Pojorâta trebuie să fie funcțional până cel mai târziu la 31 martie 2019
Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu a declarat, ieri, la Suceava, că depozitul de deșeuri de la Pojorâta trebuie să fie funcțional până cel mai târziu la 31 martie 2019

Punerea în funcțiune a depozitului de deșeuri de la Moara, până cel mai târziu la sfârșitul anului, și a celui de la Pojorâta, până la 31 martie 2019, trebuie să fie prioritățile administrației județene, a declarat, ieri, la Suceava, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Gavrilescu a afirmat, în conferință de presă, că 31 martie 2019 este data limită la care Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Suceava trebuie să funcționeze pentru că, în caz contrar, banii europeni utilizați în acest proiect trebuie restituiți și România riscă declanșarea unei proceduri de infringement.
„Am tras un mare semnal de alarmă Consiliului Județean și directorului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare (ADI) privind implementarea și funcționarea programului pentru care s-au accesat bani europeni din fostul POS de mediu și actualul POIM. Județul Suceava este pe ultima sută de metri. (…) Am spus clar că trebuie și dacă e nevoie să se deplaseze în fiecare săptămână la București, să identifice soluții pentru ca situația de la Pojorâta să fie rezolvată, la Moara proiectul să înceapă să funcționeze, iar comisia de licitație, dacă este nevoie, să lucreze cum lucrăm și noi, foarte multe ore pe zi, astfel încât contractul de gestiune să poată fi atribuit și deja să se poată depozita în depozitul de la Moara. Sunt lucruri extrem de rapide pe care trebuie să le demareze cei implicați”, a declarat ministrul.
Ministrul amenință cu „controale incisive” și amenzi
Grațiela Gavrilescu a spus că la întâlnirea cu primarii, pe care a avut-o anterior conferinței de presă, le-a solicitat „să facă presiune pe conducerea ADI, astfel încât lucrurile să nu mai meargă cu spatele, ci să meargă pe repede înainte” pentru că „sunt lucruri extrem de serioase” și nu mai este timp „de ambiții personale sau ambiții politice sau altfel de ambiții”.
„Le-am spus clar că mă voi ține de graficul pe care l-am propus, împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu. Controalele vor fi la fel de incisive ca și până acum, vom trage semnale de alarmă și vom da amenzi până când vom intra în normalitate și văd SMID-ul că funcționează. De două ori riscăm aici, la Suceava, să avem probleme. O dată, să pierdem banii europeni, dacă SMID nu funcționează și să mai intrăm și într-un infringement, dacă Pojorâta nu intră și ea pe un făgaș normal. Cine are de pierdut? Întreaga comunitate pentru că statul o să trebuiască să-și recupereze banii de la comunitățile care nu se implică suficient”, a spus Gavrilescu.
În opinia ei, la depozitul de deșeuri de la Pojorâta problemele ar fi fost rezolvate, dacă s-ar fi apelat la alte soluții, iar în situația în care s-a ajuns acum, cu procese în instanță, Consiliul Județean trebuie să găsească o cale de a ieși din impas.
„Nu este atributul Ministerului Mediului, este atributul autorității locale și în primul rând al Consiliului Județean și i-am rugat astăzi să se deplaseze la București, dacă este nevoie – și este nevoie, chiar să ceară o opinie la Ministerul Justiției, oriunde, la toate ministerele, numai problema Pojorâtei să fie rezolvată. Pe mine mă interesează ca Pojorâta să aibă proces-verbal de recepție finală astfel încât proiectul acesta să nu fie, Doamne ferește, dezangajat și să vedem că sumele le dăm înapoi la Comisia Europeană. I-am rugat să se deplaseze și să vadă toate soluțiile care ar putea să existe pentru că pierderea unui astfel de proiect înseamnă foarte mulți bani pentru județul Suceava”, a declarat ministrul Mediului.
Suceava riscă să fie obligată să restituie circa 60 de milioane de euro
Întrebată ce ar fi trebuit să facă administrația județeană și nu a făcut și ce soluții ar aduce drumurile la București, ea a răspuns că: „eu nu pot răspunde pentru ce nu au fost capabili să facă alții. Când nu știm, mai luăm și drumul Bucureștiului, că poate mai sunt unii să ne învețe. Zic și eu”.
În realitate, administrația județeană, atât în acest mandat, cât și în mandatul trecut, a fost în permanent contact cu Ministerul Mediului, cu Autoritatea de Management pe POS Mediu și cu celelalte instituții guvernamentale implicate în derularea proiectelor cu fonduri europene.
La această oră, situația de fapt este următoarea: licitația pentru desemnarea operatorului la depozitul de la Moara a fost contestată în data de 8 august, de către unul dintre participanți, și se așteaptă răspunsul de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, iar pentru Pojorâta, instanța a anulat, săptămâna trecută, hotărârea de Consiliu Local prin care terenul pe care s-a construit depozitul a fost atribuit Consiliului Județean. CJ urmează să facă recurs și va solicita ca în proces să intre și ADI pentru că în proiectul SMID sunt implicate și cotizează toate administrațiile locale din județul Suceava. Valoarea totală a SMID în județul Suceava este de 51,761 de milioane de euro, fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuție de la bugetul de stat și bugetul local (Consiliul Județean și administrațiile locale).
Menționăm că ministrul Grațiela Gavrilescu a fost însoțită, în vizita de lucru la Suceava, de Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Dorina Mocanu, director general la Direcția Generală Evaluare Impact și Controlul Poluării, Elena Mehedințu, șef Serviciu emisii industriale – ANPM, Flavius Ardelean, directorul direcției Gestiunea Deșeurilor, Mihai Drăgan – Direcția Comunicare, Transparență și IT, Dorina Marica Grunfeld, consilier viceprim-ministru, și Radu Stoian, consilier asistent la Direcția Generală Evaluare Impact și Controlul Poluării.
Delegația ministerială s-a întâlnit la Prefectură cu reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, cu membrii Colegiului Prefectural al județului Suceava și cu operatori de salubritate din județ.



Recomandări

Autolaboratorul APM cumpărat cu fonduri europene a stat pe dreapta din cauză că agenția nu a avut bani de asigurare RCA, rovignetă și cauciucuri de iarnă

Autolaboratorul APM cumpărat cu fonduri europene a stat pe dreapta din cauză că agenția nu a avut bani de asigurare RCA, rovignetă și cauciucuri de iarnă