Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a deschis, ieri, Târgul de toamnă „Produs în Bucovina”. Târgul, care va fi deschis până duminică, 28 septembrie a.c., are loc în parcarea Iulius Mall Suceava, și este organizat de către Consiliul Județean și Asociația „Produs în Bucovina”. La deschiderea târgului, alături de ministrul Fondurilor Europene au fost prezenți președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, primarul Sucevei, Ion Lungu, precum și parlamentarii Ovidiu Donțu, Neculai Bereanu și Cezar Cioată. Aceștia au vizitat standurile de prezentare ale producătorilor suceveni, atât ministrul Eugen Teodorovici, cât și oficilitățile sucevene fiind îndemnați să guste din produsele din carne și din lapte, din produsele apicultorilor, dar și din mustul și sucurile naturale de anul acesta.
Trebuie spus că la Târgul de toamnă „Produs în Bucovina”, sucevenii pot să cumpere produse de panificație și patiserie, miere de albine și produse apicole, fructe, legume și murături, produse lactate, preparate din carne, bere, bere de casă, must, sucuri naturale, înghețată, preparate la grătar și ceaun, dar și creații ale meșterilor populari.
După ce a vizitat standurile, ministrul Fondurilor Europene i-a îndemnat pe producătorii suceveni să meargă în întreaga țară pentru a-și promova produsele. Eugen Teodorovici a spus că o promovare mai intensă a produselor din județul Suceava ar trebui să fie făcută în afara granițelor țării. „Important este ca ei să fie sprijiniți și pe bani europeni pentru ca ceea ce ei produc să fie cunoscut și peste graniță. Vor fi multe proiecte lansate pe diverse zone, de la linii de echipamente pentru a-și diversifica și chiar a intensifica producția, și până la creșterea calității produselor. De asemenea, vor fi fonduri și pe partea de promovare. Și asta deoarece este nevoie de o promovare intensă, atât în țară cât și în străinătate”, a declarat ministrul Fondurilor Europene. Teodorovici a subliniat faptul că asocierile, așa cum este și Asociația „Produs în Bucovina”, pot obține un punctaj suplimentar pentru proiectele cu finanțare europeană.
„La Baciu”, singurul producător tradițional care s-a reatestat după noua legislație
Președintele Asociației „Produs în Bucovina”, Cristina Dumitrescu, ne-a declarat că la ediția de anul acesta a târgului de toamnă de la Suceava s-a înregistrat cel mai mare număr de participanți, comparativ cu edițiile precedente. Cristina Dumitrescu a precizat că 42 de membri ai asociației și invitați speciali își expun produsele pentru a fi cumpărate de către suceveni. Președintele Asociației „Produs în Bucovina” a lansat o invitație către locuitorii Sucevei, și nu numai, să vină la târg, unde vor găsi „în primul rând delicii culinare, și anume preparate din carne, produse din lapte, produse apicole, fructe și legume, sucuri naturale, dulciuri și prăjituri”. Ea a mai adăugat că în momentul de față doar un singur membru al Asociației „Produs în Bucovina” a finalizat procedurile pentru a se reatesta ca producător tradițional, în baza noilor prevederi legale. Cristina Dumitrescu a spus că în baza vechilor prevederi legale, asociația avea șapte producători tradiționali atestați.
Singurul producător tradițional din județul Suceava care s-a reatestat după noua legislație este „La Baciu”. Și anul acesta Ioan Baciu Țăran a venit la Suceava cu produsele tradiționale care au ajuns să fie căutate în întreaga țară, de la porcul umplut și costița hițuită și până la cârnații boierești și mușchiul haiducesc. El ne-a declarat că, în baza noii legislații, „La Baciu” are șapte produse tradiționale atestate, care se produc după o rețetă mai veche de 30 de ani, și anume jambonul, chișca, toba, costița hițuită, mușchiul copt în jar, cârnații boierești și mușchiul haiducesc.