Ministerul Transporturilor vrea să dubleze alocația de hrană pentru marinari și scafandri



Ministerul Transporturilor propune dublarea alocației de hrană alocată personalului navigant și auxiliar îmbarcat pe nave, nemulțumit de nivelul existent, care nu a mai fost modificat din martie 2005 și este insuficient pentru asigurarea a trei mese zilnice.
Legislația actuală prevede o alocație de hrană de 18,5 lei/zi/tură de 12 ore pentru personalul îmbarcat și 20 lei/zi pentru scafandri, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotâre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.
„Aceste sume pentru alocația de hrană nu au mai fost indexate din luna martie 2005 și, în prezent, sunt total insuficiente pentru asigurarea a trei mese zilnice, mai ales atunci când se lucrează în
condițiile grele de la bordul navelor”, potrivit documentului.
În condițiile în care situația existentă conduce la o stare de nemulțumire în rândul personalului navigant, Ministerul Transporturilor propune ca alocația de hrană acordată să fie majorată, astfel incât să se poată asigura hrana zilnică necesară personalului navigant și auxiliar îmbarcat pe nave.
Astfel, în cazul unităților care intră în categoria: nave maritime de transport mărfuri și călători, nave maritime de cercetare, tancuri petroliere, de transport fluvial, platforme de foraj și extracție maritimă, nave de pescuit maritim, nave fluviale cu propulsie de transport mărfuri și călători, tancuri propulsate de bunkeraj, dragi fluviale și maritime, șalande, macarale autopropulsate și nepropulsate, șlepuri, ceamuri, remorchere portuare și pilotine, se consideră un necesar de 4.200 de calorii pe om/zi, echivalentul sumei de 37 lei.
Pentru restul navelor și corpurilor plutitoare nespecificate anterior, nave de orice categorie pe timpul cât sunt în conservare, pe timpul iernii, pe timpul construcției și reconstrucției în țară, sunt alocate 4.000 calorii pe om/zi, respectiv suma de 33 lei.
Totodată, fiecare scafandru are alocat zilnic 4.800 de calorii și suma de 40 lei.
Hotărârea Guvernului nr.217/2005 prevede 4.400 calorii și 18,5 lei pe zi pentru prima categorie, 4.000 calorii și 16,5 lei pe zi pentru a doua, respectiv 4.800 calorii și 20 lei pentru scafandri.
„La stabilirea acestor niveluri pentru acordarea alocațiilor de hrană s-a ținut cont de creșterea prețurilor la alimente, iar pentru alcătuirea unui meniu cu o valoare calorică medie de 4.400 calorii, organismul uman are nevoie de proteine – 110 grame, lipide – 100 grame, glucide -500 grame. Conform adresei Institutului Național de Statistică nr. 4971/07.08.2013, indicii prețurilor de consum pentru mărfurile alimentare în perioada martie 2005 – iunie 2013 sunt de 142,09%, iar rata inflației este de 42,09%”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.
Activitățile de transport naval se derulează de cele mai multe ori în condiții de risc, iar personalul de la bordul navelor își desfășoară activitatea în condiții grele cum ar fi: zgomot puternic, noxe, umiditate, pericol de accidente (incendii, om la apă), arată autorii proiectului.