Examinarea medicală a călătorilor care trec prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF), pe motiv că în Ucraina este epidemie de gripă cu virus AH1N1, poate fi decisă doar de Ministerul Sănătății, în situații precizate explicit de Regulamentul sanitar internațional adoptat în anul 2005. Constituirea unui punct de asistență medicală cu funcționare pe întreaga perioadă a epidemiei (24/24h) în PTF Siret, hotărâtă, sâmbătă, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, s-a făcut fără respectarea acestei prevederi, iar detașarea unei ambulanțe la frontieră nu are nici o justificare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Mihaela Tănasă, ne-a declarat, ieri, că ministerul nu a fost informat în privința acestei decizii și că măsurile necesare în situația de fapt sunt cele de prevenire, prevăzute de legislație. ”Nu este cazul de control medical în frontieră. Noi nu am fost anunțați despre asta și nici nu am dat vreun aviz în acest sens. Am solicitat informații în legătură cu o eventuală activitate medicală la frontiera de la Siret și ni s-a comunicat că aceasta nu există”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului.
De altfel, și directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat, ieri, că Regulamentul sanitar internațional interzice controlul medical în frontieră. ”Trebuie o dispoziție a Ministerului Sănătății și Organizației Mondiale a Sănătății pentru aceasta. Nu se poate îngrădi în nici un fel libera circulație a persoanelor, dacă situația sanitară nu o impune”, a spus dr. Zorescu. Ea nu a criticat deschis decizia CJSU, a spus doar diplomatic că ”este o situație sensibilă; această ședință trebuia mai bine pregătită”, mai ales că nici unul dintre cele două cazuri de gripă raportate în ședința CJSU nu a fost confirmat de Laboratorul Cantacuzino.
În ceea ce privește vaccinarea antigripală a personalului care lucrează în frontieră. dr. Zorescu a arătat că au fost trimise 100 de doze la Ministerul Administrației și Internelor, activitatea de vaccinare fiind gestionată strict de rețeaua medicală proprie a acestei structuri. În cursul zilei de ieri, DSP a mai solicitat 100 de doze de vaccin pentru personalul MAI.
Contactat în legătură cu hotărârea adoptată sâmbătă de CJSU, convocat și prezidat de reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Constantin Harasim, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Ana Maria Stejaru, ne-a declarat că, într-adevăr, nu există decretată alertă epidemiologică în România. Decizia de a deschide un punct medical, de a instrui întregul personal ce lucrează în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina cu privire la ”identificarea persoanelor potențial contaminate cu virusul AH1N1” și de a transfera o ambulanță la Siret ar fi fost luată ”pentru situația în care se depista vreun caz”.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii nu a putut să explice prin ce mijloace ar fi depistat angajații din frontieră și cele două asistente medicale de pe ambulanță ”cazul”.
Accesul copiilor din Ucraina nevaccinați antigripal a fost interzis sâmbătă după-amiază prin PTF Siret
În ceea ce privește limitarea circulației persoanelor, una dintre asistentele detașate sâmbătă în frontiera de la Siret a declarat, după începerea ”misiunii”, pentru colegii de la Intermedia TV, că nu permite intrarea în țară a copiilor din Ucraina, având în vedere că în țara vecină au fost închise școli și că ”cei care nu au vaccinul făcut sunt întorși”. Duminică, după ce toate televiziunile naționale au prezentat măsurile speciale luate pentru ”alerta de gripă de la Siret”, ambulanța și echipajul medical au fost retrase.
Președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, în calitate de vicepreședintele al CJSU, a declarat că instituția pe care o conduce a fost reprezentată la ședință de un jurist deoarece el a fost plecat din localitate. Nechifor a afirmat că își asumă decizia comitetului pentru ceea ce privește Consiliul Județean, respectiv finanțarea tipăririi unor pliante de informare. În rest, ”fiecare trebuie să răspundă pentru ce a făcut”.
Precizăm că, potrivit Hotărârii pentru aprobarea Planului Național de Implementare a Regulamentului Sanitar Internațional 2005, ”interviul, izolarea, carantinarea și transportul călătorilor suspecți, bolnavi sau care vin dintr-o zonă afectată (conform definiției RSI 2005)” sunt atributul Ministerului Sănătății, care este și cel care ”aplică măsurile de limitare a libertății de mișcare, a restricțiilor de deplasare și închiderea granițelor, dacă situația o impune”.
În sensul acestui regulament, „examen medical” înseamnă ”evaluarea preliminară a unei persoane de către o persoană medicală autorizată sau de către o persoană aflată sub supravegherea directă a unei autorități competente, pentru a determina starea de sănătate a persoanei examinate și riscul potențial de sănătate publică pentru alții și poate include examinarea documentelor medicale și examenul fizic al persoanei dacã acesta este justificat de circumstanțele respectivului caz”.
Tot Regulamentul sanitar internațional prevede în mod explicit, la capitolul ”Măsuri de sănătate publică”, pct. 3-5: ”Călătorii nu vor fi supuși nici unui examen medical, nici unei vaccinări, nici unei măsuri de sănătate sau profilaxii în temeiul prezentului Regulament, fără acordul lor expres și informat, sau fără acordul părinților sau tutorilor acestora, obținut în prealabil, cu excepția aplicării paragrafului 2 din Articolul 31, și conform legislației și obligațiilor internaționale ale Statului Parte.
Orice examen medical, act medical, vaccinare sau altã măsură de profilaxie care comportă un risc de transmitere a bolii se va efectua sau administra unui călător conform normelor și principiilor de securitate recunoscute la nivel național și internațional, pentru a reduce la minimum riscul”.
Ieri Ministerul Sănătății a precizat că, în România, gripa este supravegheată de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Deoarece nu este alertă epidemiologică
Ministerul Sănătății nu a cerut control medical în frontieră la Siret
