Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei a populației cu risc crescut de îmbolnăvire întârzie, Ministerul Sănătății nedistribuind nici până la această oră în teritorii dozele necesare. La nivel național, campania gratuită de vaccinare antigripală debutează de obicei la începutul lunii noiembrie, însă și în acest an sunt probleme în ceea ce privește demararea acțiunii de imunizare. La Suceava, conducerea Direcției de Sănătate Publică a solicitat ministerului de resort 35.000 de doze de ser, dar nici până acum nu se cunoaște data la care fiolele ar urma să fie livrate pentru a putea fi împărțite medicilor de familie și spitalelor, în vederea vaccinării populației incluse în categoriile de risc.
În timp ce campania Ministerului Sănătății a ratat startul, afecțiunile respiratorii fac tot mai multe victime printre suceveni, arată datele centralizate la nivel județean de DSP. Astfel, potrivit evidențelor, în săptămâna 3-9 noiembrie, 2.020 de oameni au fost diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare.
Majoritatea îmbolnăvirilor de sezon, înregistrate în rândul copiilor
Cele mai multe cazuri, respectiv 622, au fost înregistrate la copiii cu vârste între 5 și 14 ani, categorie de vârstă urmată de 2-4 ani, cu 433 cazuri, 15-49 ani, cu 406 cazuri, 0-1 an, cu 272 de cazuri, 50-64 de ani, cu 166 de cazuri, și 65 de ani și peste, cu 120 de cazuri.
În săptămâna 3-9 noiembrie, alte 406 persoane din județ au fost diagnosticate cu pneumonii. Cele mai multe îmbolnăviri, în număr de 101, s-au înregistrat la grupa de vârstă 5-14 ani, urmată de 15-49 ani, cu 96 de cazuri, 2-4 ani, cu 72 de cazuri, 50-64 de ani, cu 54 de cazuri, 0-1 an, cu 45 de cazuri și 65 ani și peste, cu 38 de cazuri. Până în prezent, în județ, nu a fost semnalat nici un caz compatibil cu gripa.
Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, 5 până la 15% din populație este afectată anual de infecții ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripă anuale. Gravă problemă de sănătate publică, gripa afectează toate persoanele, indiferent de vârstă, însă adulții cu vârsta de peste 65 de ani și copiii sub 2 ani sunt categoriile cele mai vulnerabile.
Acestor categorii cu risc crescut de îmbolnăvire li se alătură persoanele care suferă de afecțiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, diabet sau boli care au efecte negative asupra sistemului imunitar.
Anual, în lume, epidemiile de gripă generează între 3 și 5 milioane de îmbolnăviri severe
La nivel global, gripa afectează 5% – 10% dintre adulti și 20% – 30% dintre copii.
Persoanele aflate în grupele de risc (copiii mici, bătrânii și persoanele cu afecțiuni grave) sunt și cele care, de obicei, ajung să fie spitalizate sau chiar să moară din cauza gripei. Anual, epidemiile de gripă generează la nivel mondial între trei și cinci milioane de cazuri severe de gripă și între 250.000 și 500.000 de cazuri de deces.
Pentru evitarea îmbolnăvirilor, Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea anuală, înaintea începerii fiecărui sezon gripal. Serul trebuie administrat mai ales persoanelor din grupele cu risc crescut de îmbolnăvire, care includ femeile însărcinate, copiii între 6 luni și 5 ani, persoanele trecute de 65 de ani, bolnavii cronici și personalul medico-sanitar.