Ieri a avut loc o nouă înfățișare în procesul dintre Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) și Ministerul Educației Naționale (MEN), Înalta Curte de Casație și Justiție fiind cea care instrumentează dosarul în prezent.
Potrivit prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorector al USV, „ministerul de resort nu a fost reprezentat de nimeni la înfățișare, însă, de la ultimul termen, din partea ministerului s-au depus la dosar o serie de documente prin care se invocă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în procesul cu Universitatea Creștină «Dimitrie Cantemir». În respectivul proces, Universitatea «Cantemir» a pierdut procesul cu MEN. Existând acest antecedent, MEN susține că nu există temeiul legal ca noi să avem câștig de cauză”.
Ștefan Purici a mai declarat că în cazul procesului dintre minister și Universitatea Suceava soluția a rămas în pronunțare.
Acesta a mai menționat că nici până în momentul de față Ministerul Educației nu a comunicat documentația pe baza căreia s-au ierarhizat, acum doi ani, universitățile din România. Nu sunt cunoscute nici setul de criterii, standardele și indicatorii în baza cărora s-au realizat evaluarea universităților, ponderea acestora pe fiecare tip de activitate și nici modalitatea concretă de calcul.
Reprezentanții USV spun că ministerul nu a comunicat punctajul obținut de fiecare universitate în parte, nici măcar după publicarea clasificării universităților.
O primă sentință a fost dată acum un an de zile
Sentința finală în cazul procesului judecat la Curtea de Apel Suceava, dintre USV și MEN, a fost dată în favoarea instituției sucevene, iar ordinul emis de ministerul de resort prin care USV este o instituție de învățământ superior bazată doar pe educație a fost anulat. Sentința a fost dată la finalul lunii februarie 2013.
Ministerul Educației lucrează la o nouă metodologie de ierarhizare a instituțiilor de învățământ superior din România, metodologie care va putea fi aplicată din anul academic 2014-2015.
În 2011, Ministerul Educației a ierarhizat universitățile românești, acestea fiind clasificate în universități centrate pe educație, universități de educație și cercetare științifică și universități de cercetare avansată și educație. USV a fost inclusă în prima categorie, în consecință a primit mai puține locuri bugetate și fonduri mai puține. Potrivit conducerii USV, clasificarea universității ca instituție de învățământ superior centrată doar pe educație, a dus la pierderea a aproape 20% din bugetul pe care instituția ar fi trebuit să-l primească.
În instanță
Ministerul Educației susține că Universitatea Suceava nu are temeiul legal pentru a câștiga procesul clasificării universităților
