Ministerul Educației pregătește o nouă clasificare a universităților din România. După o ierarhie realizată în 2011, vehement contestată de universitățile plasate în a doua parte a clasamentului, oficialii de la București propun o nouă metodologie și noi indicatori după care instituțiile de învățământ superior să fie clasificate.
Miercuri, 3 ianuarie, ministerul de resort a publicat un proiect de metodologie pentru elaborarea unei noi clasificări a universităților din România.
Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, este de părere că această primă versiune a documentului respectă, în principiu, propunerile și observațiile Consiliului Rectorilor din România (CNR), însă cuprinde și o serie de indicatori noi, lipsiți de relevanță. În plus, acești indicatori sunt greu de verificat și îngreunează considerabil întregul proces.
„Deja am trimis o reacție către minister în ceea ce privește documentul apărut”, a arătat Valentin Popa. Acesta a mai specificat că metodologia lansată de ministerul de resort propune mai multe variante și opțiuni de clasificare, astfel că încă nu există o imagine clară asupra modului în care se va face aceasta.
Mai mult, documentul este supus consultării publice timp de 30 de zile, propunerile, sugestiile și observațiile celor interesați fiind așteptate până pe 3 februarie, inclusiv.
Înaintea implementării metodologiei, cel mai probabil după jumătatea acestui an, varianta revizuită va fi aplicată în cadrul unui test pilot.
Metodologia propusă în prezentul raport este structurată pe trei niveluri. Primul nivel vizează gruparea unităților pe diferite „tipuri” în funcție de domeniile de studiu pe care le acoperă. Cel de-al doilea nivel organizează aceste diferite tipuri de universități pe „clase” în funcție de orientarea acestora spre educație, cercetare și/sau creație artistică. În cadrul celui de-al treilea nivel, aceste „tipuri” diferite de universități pot fi clasificate mai departe în funcție de alți indicatori.
Rectorul USV a mai adăugat că ministerul anunță că va combina în noua ierarhie indicatorii de calitate exhaustivi (doar volum), cu cei intensivi, relativi (bazați pe raportarea rezultatelor, a volumului, la numărul celor care le produc), în 2011 fiind predominați indicatorii exhaustivi, absoluți.
O clasificare care să „repare” prejudiciul de imagine din 2011
Reprezentantul USV a mai menționat că noua clasificare nu va influența finanțarea universităților, așa cum s-a întâmplat în 2011, însă este foarte importantă pentru instituția suceveană întrucât are rolul de a anula precedenta clasificare.
Reamintim că în 2011 Universitatea a fost inclusă în cea mai slabă urnă valorică, aceea a universităților centrate doar pe educație (nu și pe cercetare), ceea ce a însemnat pentru instituție mai puține locuri bugetate, fonduri mai puține și un prejudiciu de imagine.
„Suntem îndreptățiți să cerem această nouă clasificare pentru a invalida ceea ce s-a întâmplat în 2011, pentru a demonstra că ceea ce s-a făcut a fost necinstit și incorect”, a mai punctat Popa.
Metodologie nouă
Ministerul Educației pregătește o nouă clasificare a universităților
