Mii de pelerini din țară și din străinătate sunt așteptați, în zilele de 14-15 august, la Hramul Mănăstirii Putna și la Sanctuarul Național Marian de la Cacica, când este praznicul Adormirea Maicii Domnului, dar și pe 17 august, la hramul Mănăstirii Hagigadar. Pentru credincioșii ortodocși a devenit o tradiție pelerinajul la Mănăstirea Putna, unde se află mormântul domnitorului Ștefan cel Mare, în timp ce catolicii vin să se roage la icoana făcătoare de minuni Madona Neagră din Basilica Minor de la Cacica, o copie a icoanei care se află la Czestochowa, în Polonia. Ca în fiecare an, în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, pelerinii armeni din țară, dar și din diaspora, își îndreaptă pașii spre mănăstirea „tuturor dorințelor”, cum mai este numită Mănăstirea Hagigadar.
Pelerinaj la Putna
Mănăstirea Putna îi întâmpină pe pelerini încă de joi, 14 august, când vor avea loc, între orele 19:00-23:00, slujbele de priveghere. Vineri, 15 august, ziua va începe cu citirea Acatistului Adormirea Maicii Domnului, la ora 7:00, urmată de Sfințirea Apei, și Taina Sfântului Maslu. Între orele 9:30-13:00, va avea loc Sfânta Liturghie, oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi. La hramul mănăstirii sunt așteptați și oaspeți din străinătate.
Pelerini din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia
Mii de pelerini sunt așteptați și în acest an la Sanctuarul Național Marian de la Cacica, în zilele de 14 și 15 august, cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”. În acest an, după cum am aflat de la pr. Cornel Cadar (din cadrul Biroului de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Iași), se împlinesc 110 ani de la consacrarea bisericii. În cadrul celebrărilor, se va inaugura piața din fața bazilicii, se va încorona icoana Macii Domnului și se vor înălța rugăciuni pentru pacea în lume.
În afara pelerinilor din România, vor fi prezenți credincioși din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoți, autorități civile. Printre pelerini se vor afla PS Petru Gherghel, episcop de Iași, ÎPS Stanislaw Nowak, episcop de Czestochowa (Polonia), PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și pr. Roman Majewski, Ordo Sancti Pauli Primi Eremitae (OSPPE), prior al sanctuarului marian din Czestochowa.
5 km pe jos, pelerinajul tinerilor spre Cacica
Joi, 14 august, la ora 12.00, pr. Emilian Cătălin, provincial al Fraților Minori Conventuali din România, va celebra sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale vor fi ținute de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași. Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de joi, 14 august, condus de PS Aurel Percă. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00, sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă, care va fi animată de tineri.
Concert al Fanfarei Minerilor de la Salina Bochnia din Polonia
Privegherea mariană cu lumânări, de la ora 22.00, constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni și cântece mariane se vor înălța din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Petru Gherghel. Înainte de privegherea mariană, la ora 20.30, va avea loc un concert dedicat sfântului Ioan Paul al II-lea, susținut de Fanfara Minerilor de la Salina Bochnia (Polonia), locul de unde au venit primii locuitori ai satului Cacica.
La miezul nopții, tinerii și voluntarii, la îndemnul papei Francisc, vor conduce o priveghere de rugăciune pentru pacea în lume, în special pentru pacea în Irak, Fâșia Gaza, Israel și Ucraina.
În ziua de hram, vineri, 15 august, vor avea loc, la ora 06.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 07.30, sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară, prezidată de PS József Tamás, va începe la ora 08.30, iar Liturghiile în limba polonă și în limba germană, la ora 09.15. La ora 10.45 va fi inaugurată Piața „Sfântul Ioan Paul al II-lea” din fața bazilicii.
Episcopi și peste 100 de preoți din țară și din străinătate
În centrul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului va fi Liturghia de hram, celebrată la ora 11.00, de episcopul de Iași, care va ține și cuvântul de învățătură. La începutul sfintei Liturghii, va fi încoronată icoana Maicii Domnului, care, cu ajutorul credincioșilor din Dieceza de Iași, a primit un veșmânt nou. ÎPS Stanisław Nowak va avea un mesaj special pentru pelerini la sfârșitul Liturghiei. La Liturghie vor concelebra episcopi și peste 100 de preoți din țară și din străinătate. La final, icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii și vor fi binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini. Pr. Cornel Cadar a declarat că și anul acesta, „de la Cacica mulți se vor reîntoarce spre casele lor reînnoiți sufletește. Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Czestochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este „plină de har” pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi”.
Hram la Hagigadar
Armeni din țară, dar și din diaspora, sunt așteptați, duminică, 17 august, la hramul Mănăstirii Hagigadar,lăcaș de cult armenesc de pe „Dealul lui Bulai”, din apropierea Sucevei. Sâmbătă, 16 august, la Biserica „Sf. Cruce” din Suceava va avea loc, între orele 17:00-18:00, slujba de seară și sfințirea sării mesei de hram. După cum este tradiția, zeci de armence din țară și de peste hotare vor prepara vestitele urechiușe, un fel de colțunași mici umpluți cu carne de vită. Fiecare femeie face câte minim 40 de urechiușe, pe care le pune apoi la fiert în supa cu verdețuri pentru hram. Armencele spun că pentru fiecare 40 de urechiușe se îndeplinește câte o dorință.
Duminică, Sfânta Liturghie va începe la ora 9:30 și va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România, alături de preotul Azad Mandalian, parohul Bisericii Armene din Suceava și alți preoți invitați. Printre pelerini se vor afla și Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România, dar și Varujan Pambuccian, deputatul minorității armene din Parlamentul României.La sfârșitul liturghiei, pelerinii vor primi pachete cu alimente.
Sărbătoare
Mii de pelerini, așteptați la Putna, Cacica și Hagigadar
