Aproape 3.000 de conserve de pește aduse din Thailanda, suspecte că ar fi contaminate cu toxină botulinică, au ajuns pe mesele consumatorilor din județul Suceava.
Vinerea trecută, la ora 12.55, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a fost alertată de faptul că o parte dintre conservele ajunse pe piața din județ provin din loturile de marfă venite din Thailanda, posibil contaminate cu toxină botulinică.
„Informațiile primite au arătat că două depozite din județ au achiziționat 8.160 de conserve de pește din Thailanda, sardină în ulei și sardină în sos tomat. Am intervenit imediat pentru a confisca această marfă și am reușit să punem sechestru pe 5.246 de cutii de conserve care nu erau încă vândute, ceea ce reprezintă 64% din numărul lor total”, a explicat doctorul Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava. Restul conservelor, 2.904, fuseseră deja date la vânzare în magazine și comercializate. Ele au ajuns pe masa consumatorilor, însă nu se poate estima câte dintre acestea au fost deja consumate.
Conform procedurilor pentru astfel de cazuri, marfa care a putut fi oprită de la consum a fost pusă sub sechestru, din aceasta fiind recoltate probe care au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, pentru a se vedea dacă există cantități contaminate.
Ultimul caz de botulism în județ, în decembrie 2006
Botulismul este o formă rară, dar foarte gravă de paralizie cauzată de o toxină ce atacă nervii, produsă de către bacteria Clostridium botulinum. Simptomele clasice ale bolii includ vederea neclară, pleoape căzute, dificultăți în vorbire și la înghițire, gură uscată și resimțirea unei slăbiciuni a musculaturii. Afecțiunea poate fi fatală în lipsa unui tratament adecvat deoarece se ajunge la paralizia mușchilor respiratori.
În județ, ultimul caz a fost înregistrat în decembrie 2006, la un tânăr din localitatea Stulpicani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă preparată în casă, insuficient sterilizată.
Alarma s-a declanșat în mai multe județe din țară după ce șase persoane din Argeș au ajuns la spital în stare gravă, fiind diagnosticate cu toxină botulinică, una decedând ulterior. Oamenii, muncitori pe un șantier, consumaseră cu puțin timp înainte de a se simți rău conserve de pește produse în Thailanda, în sos tomat și în ulei.
Comunicat ANSVSA: Bolnavii din Argeș nu au luat boala din conserve
Un comunicat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor precizează că în cazul persoanelor din Argeș toxiinfecția alimentară determinată de toxina botulinică nu a fost produsă de conserva de pește, rezultatul analizelor de laborator arătând că ar fi vorba despre alimente de origine animală sau vegetală conservate.
Confiscări
Mii de conserve suspecte că ar fi contaminate cu toxină botulinică, pe mesele sucevenilor




