În funcție

Mihai Gășpărel este noul inspector-șef al Gărzii Forestiere Suceava



Mihai Gășpărel, noul inspector-șef al Gărzii Forestiere Suceava
Mihai Gășpărel, noul inspector-șef al Gărzii Forestiere Suceava

În urma unui ordin de ministru datând din 23 iunie 2016, Mihai Gășpărel este noul inspector-șef al Gărzii Forestiere Suceava. În ultimii ani el a ocupat funcția de șef serviciu de Implementare – Avizare din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Suceava.
Obiectivul general al misiunii pe care o are în calitate de inspector-șef al Gărzii Forestiere este garantarea regimului silvic și al regimului cinegetic, precum și legalitatea circulației materialelor lemnoase.
Câteva obiective specifice vizate în noul mandat de conducere
Printre obiectivele specifice vizate de noua conducere se numără în primul rând evidența proprietăților forestiere. Este foarte important ca proprietarii să înțeleagă că este o obligație a lor să notifice cu privire la transferul proprietății. Un al doilea obiectiv este prevenirea și diminuarea tăierilor ilegale de arbori și asigurarea integrității și dezvoltării Fondului Forestier Național. Din acest punct de vedere, Suceava figurează ca o zonă de risc, o zonă cu probleme pe această linie. Un al treilea obiectiv al noii conduceri vizează prevenirea și combaterea braconajului cinegetic. Acest gen de acțiuni comportă un grad mare de risc pentru personalul silvic, pentru că e vorba de persoane care sunt dotate cu armament, cu mașini de teren și cu posibilități de deplasare rapidă. De aceea e o problemă care necesită un personal specializat și resurse materiale deosebite. Un alt obiectiv specific al celui nou instalat la conducerea Gărzii Forestiere vizează creșterea calității și diversității resursei forestiere, prin asigurarea amenajării Fondului Forestier Național și aplicarea amenajamentului silvic. Toată masa lemnoasă care se poate recolta din pădure, cu mici excepții, trebuie reglementată prin aceste amenajamente silvice. Lipsa urmăririi acestui gen de lucrare, a amenajamentului, poate genera prejudicii însemnate fondului forestier. Multe tăieri ilegale pot fi mascate prin modul în care se face amenajamentul silvic și modul cum se aplică. De aceea, acest amenajament este nivelul de referință de la care se pleacă. Dacă nu este verificat și nu este recepționat în condiții optime, există riscul să se dea drumul unui document care să poată crea ulterior probleme. Un alt obiectiv propus de noua conducere îl reprezintă asigurarea realizării pazei Fondului Forestier și a Fondului Cinegetic Național.
Asigurarea legalității punerii în piață a produselor pădurii, un alt obiectiv propus de conducerea Gărzii Forestiere Suceava, este un obiectiv legat de un regulament european datând din anul 2010, care se referă la obligativitatea fiecărui stat să instituie un sistem de verificare a punerii pe piață a lemnului și produselor din lemn. Un alt obiectiv specific este consolidarea capacității instituționale ale Gărzii Forestiere și vizează în primul rând completarea schemei de personal, ocuparea funcțiilor de conducere și de execuție, perfecționarea personalului și adaptarea lui la ultimele dotări tehnice. Îmbunătățirea cadrului normativ este un obiectiv propus de Mihai Gășpărel pentru activitatea Gărzii Forestiere, toate neconcordanțele prevederilor legale cu realitatea din teren, neadaptarea prevederilor și a instrumentelor juridice trebuind comunicate ministerului și în acest fel să se ajungă la o formă optimă a cadrului juridic. Prin aceste obiective specifice propuse pentru perioada următoare de activitate a Gărzii Forestiere se încearcă o unificare a practicilor la nivelul gărzilor din întreaga țară.
Priorități pentru o gestionare mai bună a fondului forestier
În ceea ce privește suprafața fondului forestier controlată de Garda Forestieră Suceava, aceasta este de 1.120 000 de hectare și reprezintă 20% din Fondul Forestier Național. În contextul în care sunt 9 Gărzi Forestiere în România, Garda Forestieră Suceava gestionează cea mai mare suprafață de pădure la nivel național. Între prioritățile noii conduceri, Mihai Gășpărel a declarat că „intenționez în cel mai scurt timp să reactualizez zonele de risc. Ultima identificare a acestor zone s-a făcut în anul 2014, însă din cauza doborâturilor, a schimbărilor de proprietate, a infestărilor, aceste zone de risc au o anumită mobilitate și e foarte important de sesizat o modificare a acestei zone.” O altă prioritate o reprezintă ocuparea funcțiilor de conducere și de execuție vacante în cadrul instituției, care se speră a fi realizată în următoarele luni. O prioritate și o mare problemă în acest moment o constituie combaterea lipsei împăduririlor. La ora actuală, pe evidențele deținute s-a inventariat o suprafață de 3.184 de hectare care nu a fost împădurită în termenul legal de 2 ani. Conform Codului Silvic, orice proprietar este obligat ca în termen de 2 ani de la tăierea finală să facă împădurirea terenului pe care îl deține în proprietate. Foarte mulți proprietari au neglijat acest aspect, iar din anul 2005 instituția a dat nenumărate somații și în anumite cazuri s-a reușit împădurirea. Anul acesta în județ s-a reușit împădurirea a 750 de hectare de teren proprietate privată, ca urmare a acestor somații, și se speră într-o creștere a suprefețelor plantate în anii următori.



Recomandări

Autospecială MAI cu doi polițiști care păzeau un camion cu lemne ce urma să fie confiscat, izbită în plin de o mașină în care se afla și șoferul camionului

Atac în stil mafiot asupra unor polițiști suceveni care se aflau lângă un camion cu lemne care urma să fie confiscat
Atac în stil mafiot asupra unor polițiști suceveni care se aflau lângă un camion cu lemne care urma să fie confiscat