Recent, în literatura filatelică românească (poate cea mai săracă rudă a literaturii autohtone) a văzut lumina tiparului o carte de excepție. Este vorba de volumul „Crris, iepurașul filatelist”, autoarea fiind prof. Mihaela Bulai, conducătoarea Clubului filatelic „Ștefan Petică” al școlii gimnaziale cu același nume din comuna Liești, județul Galați.
Cartea, care s-a închegat în urma experienței acumulate, are ca scop, așa cum scrie chiar pe coperta ei, să fie „ghid pentru cercurile școlare de filatelie și/ sau pentru cursurile școlare opționale”. Volumul, echilibrat, este compus din opt capitole, în fața cărora autoarea plasează un „Argument”, care pornește de la definirea filateliei, caracterul acesteia, legătura cu alte discipline, încheind cu mărturisirea de suflet în care motivează de ce-i place filatelia.
„Filatelia este frumoasă – ne spune autoarea – pentru că ne învață altfel, mai plăcut și, dacă vrem, mai ușor, lecții despre lumea din jur. Nu credeți ? Deschideți această carte și faceți cunoștință cu un iepuraș nostim, care vă învață câteva lucruri esențiale despre colecționarea timbrelor”.
După primul capitol intitulat sugestiv „Cum am devenit filatelist”, urmează cel cu genericul „Am primit o scrisoare”, care vizează o serie de termeni ca scrisoare, destinatar, expeditor…, a căror cunoaștere este foarte importantă pentru oricine, nu numai pentru filateliști.
În capitolul „Am cea mai frumoasă colecție!” sunt prezentate diferite emisiuni de mărci poștale cu explicații pentru o serie de termeni filatelici (mancolistă, emisiune, dantelură, catalog, listă de prețuri etc.).
„Știu cum este o marcă poștală” se intitulează capitolul următor care reproduce un dialog imaginar între iepurele tată și iepuraș despre structura unei mărci poștale. Discuția dintre tată și fiu este interesantă și atractivă, iar cititorul află cum se alege o temă și cum se realizează un exponat pentru o expoziție filatelică.
În capitolul „Vești de la Martinel” autoarea clarifică termeni ca „marcă” și „timbru”, pretext pentru a evoca legăturile cu Clubul filatelic din Miercurea Ciuc, care-a organizat de-a lungul anilor expoziția-concurs „Martinel-Micimako”, iar în capitolul „Vreau timbrulețul acela!” tinerii filateliști sunt învățați cum să desprindă de pe plicuri mărcile poștale pentru a le putea aranja în clasor. Ultimul capitol se referă la pasiuni, în general, și la pasiunea pentru filatelie, în special, după care
este inserat un „Dicționar filatelic”, preluat din volumul realizat de Marcel Dănescu în anul 1979. Volumul se încheie cu prezentarea color a unor planșe foarte utile pentru tinerii filateliști: mărci și întreguri poștale, prima serie de mărci poștale românești, timbre din diferite țări, serii de mărci poștale, ilustrate maxime, FDC-uri, materiale cu care se poate realiza exponatul „Locomotive”. Urmează prezentarea ziarului românesc „Zimbrulu și vulturulu”( 1858), cel mai scump ziar din lume, cotat la 4 milioane de euro. Sunt reproduse și câteva fotografii cu membrii clubului filatelic al școlii, copiii fiind surprinși de obiectivul aparatului de fotografiat în timpul activităților filatelice sau conexe filateliei. Recomand cu cea mai mare căldură achiziționarea acestui volum, care va fi de un real ajutor filateliștilor actuali, dar și celor care se vor dedica filateliei. O fi lectura, așa cum spunea cronicarul, „cea mai plăcută zăbavă”, dar eu adaug lecturii și filatelia.
Prof. Gheorghe DOLINSKI