Migrena este o cefalee (durere de cap) ce se manifestă sub forma unor crize acute; de obicei pe o jumătate a capului, având caracter periodic și fiind însoțită de tulburări vegetative și senzoriale variate. Ea se manifestă ca o durere insuportabilă, pornită din regiunea oculară spre ceafă. Este pulsatilă, zvâcnitoare, însoțită de grețuri, vărsături, apatie și, mai rar, lăcrimare, rinoree, paloare sau roșeață a feței. După perioada de criză, se manifestă pentru o perioadă o stare de oboseală sau chiar de somnolență.
Plante utilizate:
Busuiocul se folosește sub formă de infuzie preparată din 5 g de plantă la o cană cu apă; se consumă după masă.
Mușețelul se folosește sub formă de infuzie din 20-30 g flori la un litru apă (8-10 flori la o cană); se consumă 1-2 căni pe zi.
Ciuboțica cucului se utilizează prin administrarea unei infuzii din flori, 6 g la o cană cu apă fiartă; se beau 1-2 cani pe zi.
Bănuțeii sunt indicați în special în migrenele declanșate de emoții; se folosește sub formă de macerat la rece (5-6 linguri de plantă proaspătă – flori și frunze – într-un litru de vin alb) se recomandă 1-3 linguri pe zi.
De asemenea, frunzele de viță roșie se utilizează zdrobite și aplicate sub formă de cataplasmă locală.
Atenție la alimentație!
Alimentația dezechilibrată, carențele în principii nutritive naturale creează un dezechilibru energetic care prejudiciază sistemul neurovegetativ. Se vor evita alimentele ce pot constitui un sensibilizator alergic (concentrate de zeamă de carne, ciocolata, brânzeturi fermentate, bere, vin roșu). Se recomandă consumul de vegetale, fructe, cereale, tărâțe, pentru asigurarea tranzitului intestinal și evitarea constipației (în special la femei, în perioadele ce preced menstrele sau pe durata acestora). Aceste măsuri privesc și copiii, dat fiind că primele crize ale migrenei clasice apar înainte de 15 ani, alteori chiar în primii ani de viață (cazul migrenei infantile).
Se va renunța la alcool, tutun și cafea, mai ales în cazul crizelor rezistente la tratamentele de orice fel.
Trebuie evitate alimentele ce se presupune că au un rol în producerea migrenei, iar pentru a vă întări sistemul nervos vă recomandăm: țelină (rasă) 75g/zi, morcov 150g/zi, grâu integral măcinat 150-200g/zi, lapte de capră 150ml/zi,polen 20g/zi.
Unele plante medicinale au efect vasodilatator cerebral și acțiune specifică antimigrenoasă: rostopască, mușețel, ciuboțica-cucului, păducel, tei, rozmarin, busuioc, bujor, angelică, măceșe. Plantele se macină fin și se amestecă câte 5 plante în cantități egale (câte 100g din fiecare). Administrare: 1 linguriță (5g) din fiecare amestec de 5 plante de 4 ori pe zi. Se ține sublingual 15 min., apoi se înghite cu apă și se ia următorul amestec.
Tehnică inedită de vindecare a migrenelor, sonoterapia
O tehnică inedită de vindecare este cea cu ajutorul emisiei sonore a unor vocale sau sunete speciale (sonoterapia). Este indicat să realizați această tehnică la cel puțin două ore după ce ați mâncat. Vă așezați pe scaun, cu coloana vertebrală dreaptă. După o inspirație completă se rostește tare, cu intonație, sunetul „I”, realizându-se astfel un expir prelungit, până la epuizarea completă a aerului din plămâni. Tehnica se realizează timp de 20 minute pe zi, într-o stare de interiorizare. La finalul tehnicii este necesar să vă relaxați întreg trupul, timp de 20 de minute.
Psih. Mihai MOISOIU
psiholog – psihologie clinică
terapeut – terapii alternative
tel: 0753937223
e-mail: training.reality@gmail.com