Mierea – hrană pentru corp și suflet



Mierea, hrană pentru corp și suflet
Mierea, hrană pentru corp și suflet

Cu două mii de ani în urmă, atleții greci mâncau foarte multă miere în timpul antrenamentelor pentru Olimpiadă, fiind conștienți de aportul de energie adus de acest aliment, care contribuie la creșterea performanței. De atunci, mierea s-a dovedit a fi hrană atât pentru corp, cât și pentru suflet.
Astfel, mierea conține glucoză și fructoză, care produc energie, stocată în ficat, potrivit dailymail.co.uk.
Pentru o mai bună rezistență a organismului este importantă menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge. Astfel, persoanele cu cele mai mari rezerve de glicogen rezistă mai bine la testele de rezistență și la cursele contra cronomentru și se simt mai puțin obosite.
Luată înainte de culcare, mierea ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului
O linguriță de miere are 22 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de zahăr conține 15. Dar mierea este mult mai sănătoasă, deoarece conține părți egale de glucoză și fructoză.
De asemenea, o linguriță de miere neprocesată administrată înainte de culcare ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului.
Hipocrat, părintele medicinei moderne, mânca zilnic miere și o folosea pentru tratarea inflamațiilor și a sifilisului. Într-adevăr, mierea ajută la creșterea imunității și are efect antibacterial atât intern, cât și extern, grăbind vindecarea.
Cercetările doctorului Shone Blair, de la Universitatea din Sydney, au arătat că mierea este un pansament indicat pentru tratarea rănilor.
De asemenea, mierea este bună pentru tratarea inflamațiilor, a parodontozei, ulcerațiilor de pe picioare, a psoriazisului, eczemelor și combate durerile la nivelul articulațiilor.
Mierea mai poate fi folosită pentru tratarea simptomelor imunității scăzute, cum ar fi oboseala, infecțiile repetate, alergiile și răceala.
Efect laxativ și diuretic
Mierea conține vitamine, minerale, aminoacizi și bioflavonoide, care ajută funcționarea sistemului imunitar. O cantitate mică – câteva lingurițe – de miere administrată zilnic duce la creșterea calității somnului, lucru care ajută sistemul imunitar.
De asemenea, mierea are un ușor efect laxativ, mai ales în cazul constipației și balonării apărute ca urmare a unei diete bogate în alimente procesate și sărace în fructe și legume.
Mierea ajută bacteriile prietenoase din stomac la digestie și este bună pentru cei care suferă de sindrom de colon iritabil. În cazul ulcerului gastric se recomandă o cantitate de două lingurițe de miere de trei ori pe zi.
Mai mult, mierea este un bun diuretic și ajută la eliminarea excesului de apă din țesuturi și încheieturi. Mai poate ajuta la reducerea inflamațiilor în toate zonele corpului.
Răcelile sunt provocate de virusuri, iar mierea este un antiviral natural. Într-un studiu al Facultății de medicină din statul american Pennsylvania s-a dovedit că mierea este mult mai eficace decât celelalte remedii antirăceală.