În urma derogării primite de la Uniunea Europeană, mieii din județ vor putea fi cumpărați și în acest an din piețe. La fel ca și în anii trecuți, aceștia vor putea fi sacrificați chiar și în piață, condiția fiind respectarea unor norme minime de igienă.
Primăriile care au în administrare piețe ori persoanele fizice care au spații amenajate pentru vânzarea cărnii pot solicita autorizare de vânzare a mieilor de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.
„Punctele de sacrificare din piețe trebuie să asigure condiții minime de igienă, sursa de apă caldă și rece fiind obligatorie. De asemenea, trebuie asigurat un spațiu distinct pentru sacrificarea mieilor, ferit de ochii oamenilor, pentru a nu se crea un peisaj care nu încântă pe nimeni”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava.
În afara piețelor, mieii vor mai putea fi sacrificați legal în cele zece abatoare de tăiere din județ care sunt în perioada de tranziție acordată în vederea modernizărilor care să asigure un mod de lucru corespunzător normelor Uniunii Europene, și în singurul laborator cu ștampilă ovală (conform normelor UE) din județ, care ar urma să se deschidă săptămâna viitoare la Rădăuți.
Pentru ca oamenii să nu achiziționeze miei bolnavi, sau mai rău câini în loc de miei, sunt sfătuiți să cumpere doar carne cu ștampilă sanitar-veterinară, obligatorie în punctele de tăiere autorizată.






