Mieii vor putea fi sacrificați, în perioada sărbătorilor pascale, în abatoare, în spații avizate temporar pentru sacrificarea mieilor sau în gospodării, proprietarul fiind obligat să anunțe medicul veterinar atunci când dorește să sacrifice animalele, potrivit ANSVSA.
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) precizează că, în perioada sărbătorilor pascale, mieii vor fi sacrificați cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind protecția animalelor.
Astfel, prin derogare de la prevederile Regulamentului (CE) 853/2004, mieii pot fi sacrificați și în abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine, cu respectarea condițiilor de protecție a animalelor, măsura fiind valabilă în perioada 20-30 aprilie.
De asemenea, mieii vor putea fi sacrificați în spații avizate temporar în acest scop, acestea urmând să fie organizate de către administrația piețelor sau târgurilor, cu aprobarea primăriilor și avizul direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și vor fi supravegheate permanent de medicii veterinari oficiali pe toată durata funcționării lor.
Condiții.
Spațiile vor trebui să dispună de separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor. Astfel, vor exista spații special amenajate pentru cazarea animalelor și cu posibilități după caz de adăpare, sistem de alimentare cu apă potabilă și apă caldă, facilități de colectare și stocare în vederea dirijării la unități de ecarisare a sângelui și subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor, facilități de colectare a materialelor cu risc specific (splina și ileonul de la ovinele de toate vârstele, craniul inclusiv creierul și ochii, amigdalele și măduva spinării de la ovinele în vărstă de peste 12 luni) și de dirijare a acestora la unități de incinerare.
Potrivit ANSVSA, pentru carnea de miel produsă în aceste spații, care pot fi autorizate numai în perioada 20-30 aprilie, direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene vor asigura mărci de sănătate, de formă rotundă.
În ceea ce privește sacrificarea în gospodăriile populației, proprietarul trebuie să anunțe medicul veterinar atunci când dorește să sacrifice animalele și să predea medicului veterinar crotaliile animalului sacrificat. De asemenea, carnea rezultată va fi utilizată numai pentru consumul propriu.
În paralel cu aceste măsuri, ANSVSA anunță și intensificarea acțiunilor specifice de inspecție și control în târgurile de animale, piețele agro-alimentare, unitățile de tăiere și mijloace de transport animale vii.