Interes

Mieii, foarte căutați în piețele sucevene



Carnea de miel se vinde la prețuri între 15 și 17 lei kilogramul
Carnea de miel se vinde la prețuri între 15 și 17 lei kilogramul

Comercializarea mieilor în piețele municipiului Suceava a început sub auspicii favorabile, atât pentru crescători, cât și pentru clienți. Pe de o parte, primii au vândut un număr mare de miei și se așteaptă la vânzări mari și în zilele următoare.
Pe de altă parte, clienții au fost mulțumiți că prețul la kilogram este destul de mic, comparativ cu cel de anul trecut.
Mare parte din miei, vânduți până la 11.00
Ieri, în jurul orei 11.00, în hala special amenajată a Pieței Mari se aflau trei crescători de oi cu miei la vânzare. După cum ne-a declarat doctorul Arcadie Nichitean, inspector din cadrul Serviciului de Igienă al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, aflat la hală, vinerea trecută a fost prima zi în care crescătorii de oi au venit în hală, însă abia la începutul acestei săptămâni, aceștia au adus un număr semnificativ de miei la vânzare.
Crescătorii vânduseră până la acea oră mare parte din capetele aduse, la un preț cuprins între 15 și 17 lei kilogramul.
Prețul se negociază în hală
„Astăzi (n.r. ieri) a fost prima zi în care am venit în piață să vedem cum merge. Am miei de 5-6 kilograme și peste, la un preț de 15 lei kilogramul. Până acum am vândut destul de bine, o să mai vin toată săptămâna”, ne-a spus Constantin Berar, un cioban din comuna Șcheia, care ne-a spus că are 300 de miei și va încerca să vândă cât mai mulți dintre ei în hala Pieței Mari.
„De dimineață am dat 11 miei, lumea s-a interesat și am vândut foarte bine. Mieii peste 10 kilograme îi dau cu 17 lei kilogramul, iar cei mai mici cu 15-16 lei. Este prima zi în care am venit în piață și voi fi aici toată săptămâna, sper să meargă la fel de bine ca astăzi”, ne-a spus Aurica Dolceanu, o crescătoare de oi din Burdujeni.
Toți cei trei crescători prezenți ieri în hala Pieței Mari ne-au spus că prețul la kilogramul de miel se negociază cu clientul și că vor mai fi prezenți în hală și în zilele următoare.
În ceea ce-i privește pe cumpărători, aceștia erau încântați de faptul că găsesc miei la un preț bun și au garanția că achiziționează carne proaspătă.
„Decât să dai peste 20 de lei kilogramul la un supermarket, mai bine iei de aici mielul proaspăt tăiat și sănătos”, ne-a spus una dintre cumpărătoare.
Mieii sacrificați legal au aplicate două ștampile
Doctorul Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava, a precizat că la nivelul municipiului reședință de județ mieii se vând atât în Piața Mare, cât și în Piața Mică, la un preț de aproximativ 15 lei kilogramul.
Conform prevederilor legale, ciobanii care vor să vândă miei în piețe au la dispoziție două modalități de sacrificare: fie să apeleze la unul din cele zece abatoare din județ (nouă cu ștampilă rotundă, care pot lucra doar pentru piața internă și unul cu ștampilă ovală, făcut după normele Uniunii Europene și care poate scarifica animale pentru piața externă), fie să facă sacrificări la un punct propriu de tăiere cu aprobare temporară.
Șase crescători, persoane fizice autorizate, doi din Șcheia, doi din Pătrăuți, și câte unul din Verești și Bursuceni, au primit autorizare pentru astfel de puncte de sacrificare temporare și pot tăia miei în afara abatoarelor.
Toți mieii sacrificați legal trebuie să aibă aplicate două ștampile vizibile, care atestă că sunt sănătoși și au fost tăiați respectându-se normele sanitar-veterinare.
Cumpărătorii sunt avertizați să nu achiziționeze decât miei care au aplicate ștampile, în caz contrar neavând garanția că au cumpărat carne bună pentru consum.



Recomandări

Toate datele de pe piața mondială arată că investițiile în animale vor fi aducătoare de profit, mai ales în bovine în județul nostru

Vaci crescute în zona Vatra Dornei, fotografiate pe traseul spre Vârful Oușoru, în munții Suhard
Vaci crescute în zona Vatra Dornei, fotografiate pe traseul spre Vârful Oușoru, în munții Suhard

Sucevenii, avertizați să fie foarte atenți de unde cumpără miei și produse alimentare, în general, înainte de Paște

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava

Sucevenii, avertizați să fie foarte atenți de unde cumpără miei și produse alimentare, în general, înainte de Paște

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava