Pentru a evita acumularea de kilograme, ar fi bine să țineți cont de rezultatele celui mai recent studiu în domeniu, realizat de nutriționiștii britanici, care au fost publicate în revista Which.
Specialiștii britanici recomandă să se acorde o atenție deosebită micului dejun. Aceasta însă nu este o noutate. Cu toții am auzit, și nu doar o dată, că micul dejun este foarte important pentru sănătatea și buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, puțini sunt cei care acordă acestei mese atenția care i se cuvine.
Noutatea studiului britanic constă însă în alt sfat ce le-a fost oferit cititorilor revistei și nu numai: celebrul cappuccino trebuie eliminat de la masa de dimineață. „Asimilarea celor mai multor calorii la micul dejun, respectiv în prima parte a zilei, și acordarea unei mai mici atenții celorlalte mese îi pot ajuta pe bărbații și pe femeile de vârsta a doua să iasă învingători în lupta cu kilogramele”, a declarat Nita Forouhi, medic în cadrul Institute of Metabolic Science la Addenbrooke’s Hospital din Cambridge. Forouhi a subliniat însă importanța eliminării din micul dejun a îndrăgitului cappuccino, precizând că acesta conține atât de multe calorii încât ar trebui consumat singur, fără a mai fi combinat cu alte alimente. Specialiștii englezi au recomandat renunțarea la această băutură și pregătirea unei mese care să conțină o combinație între mai multe produse.
396 de calorii.
Băutura tradițională a milioane de italieni conține, potrivit englezilor, atunci când este preparată cu lapte obișnuit, 396 de calorii. Dacă se folosește lapte degresat, dar se adaugă un pic de frișcă, aceasta coboară la 326 de calorii. Dacă s-ar prepara exclusiv cu lapte degresat, aceasta ar conține 71 de calorii, însă în această situație nu s-ar mai putea vorbi de cappuccino, căci nimeni nu și-l poate închipui fără spuma care îi este caracteristică.
Echipa de cercetători condusă de Nita Forouhi a analizat cazurile a 6.764 de bărbați și femei cu vârste între 40 și 75 de ani, timp de trei ani și jumătate. Așa cum se explică în American Journal of Epidemiology, au fost studiate stilul de viață și obișnuințele alimentare ale subiecților. Chiar dacă toți au acumulat ceva kilograme în timp, s-a observat că persoanele care mâncau mai mult la micul dejun se îngrășau mai puțin. Cei care mâncau dimineața între 22 și 50 la sută din totalul de calorii zilnice au acumulat doar 0,79 grame pe durata desfășurării studiului. În schimb, cei care consumau sub 11 la sută din totalul zilnic de calorii s-au îngrășat cu 1,23 kilograme.
Energia de dimineață
Un mic dejun sănătos și consistent vă va oferi energia, buna dispoziție și puterea de muncă de care aveți nevoie pe parcursul întregii zile. Acesta nu trebuie să fie alcătuit dintr-un singur ingredient, ci dintr-o combinație de alimente precum cereale, fructe și lactate, care să asigure organismului o mare parte din necesarul zilnic de fibre, vitamine și minerale. Cu un mic dejun bogat, veți reuși să vă controlați greutatea cu mai multă ușurință. Micul dejun activează metabolismul, iar caloriile din alimentele consumate în cursul dimineții sunt arse mai ușor, prin activitățile din timpul zilei. De asemenea, veți reduce considerabil riscul apariției unor boli precum ulcerul, gastrita, tulburările neurovegetative, diabetul, bolile cardiovasculare. Alte studii au confirmat faptul că un mic dejun sănătos îmbunătățește performanțele școlare ale copiilor.