Rezultatele unui studiu recent care au fost prezentate în cadrul Conferinței despre Biologia Experimentală din SUA indică faptul că micul dejun luat în fiecare dimineață este cel mai important lucru în cazul în care îți dorești să slăbești. De asemenea, aceasta idee se aplică tuturor celor care doresc să aibă o dietă echilibrată și un mod de viață sănătos.
Avantajul de a nu sări peste micul dejun
Studiul în cauză s-a axat pe analiza obiceiurilor alimentare de dimineață a peste 19 000 de americani, cu vârsta peste 12 ani. Investigația face parte dintr-un mega-studiu denumit NHANES III, care a fost unul dintre cele mai importante studii în materie de dieta realizat în SUA. Rezultatele au scos în evidență câteva avantaje de care s-au bucurat persoanele care și-au luat cu strictețe micul dejun în fiecare dimineață, în comparație cu acelea care au sărit peste acest moment al dimineții.
Experții au notat faptul că micul dejun joacă un rol esențial în menținerea greutății corporale normale;
persoanele care „sar” peste micul dejun au tendința de a se îngrășa, mai degrabă decât a scăpa de kilogramele nedorite deoarece vor fi mai tentate de a consuma alimente bogate în grăsimi pe parcursul unei zile, în special la cină;
micul dejun nu ajută numai la creșterea aportului zilnic de fibre dietetice (în general, alimentele bogate în fibre sunt sărace în grăsimi, iar introducerea fibrelor dietetice determină o scădere a energiei), ci asigură nutrienți protectori, precum vitaminele și mineralele;
consumul de cereale bogate în fibre dietetice în fiecare dimineață la micul dejun are un efect pozitiv asupra menținerii indicelui de masă corporală (IMC) scăzut. Persoanele care consumă cereale la micul dejun au un IMC de 25,5 iar cele care prefera ouăle și șunca au un IMC de 26,7 (un IMC mai mare de 25 este un indicator pentru supraponderalitate și obezitate).
Copiii și adolescenții
Un alt studiu prezentat tot în cadrul aceleiași conferințe a arătat beneficiile pe care le aduce obiceiul de a lua micul dejun asupra copiilor și adolescenților. Încă o dată, rezultatele au evidențiat efectele pozitive de a lua micul dejun (copiii care au luat micul dejun își mențin mai ușor greutatea corporală în comparație cu ceilalți).
De ce „sar” unele persoane peste micul dejun?
Se pare că există diverse motive pentru care unele persoane preferă „să sară” peste micul dejun. Rezultatele studiului de față au arătat că peste 25% dintre americani „sar” peste micul dejun, ca regula de bază. Printre motivele descoperite se numără: lipsa de timp, o organizare proastă a planului de dietă și, bineînțeles, părerea greșită că a elimina micul dejun te ajută să slăbești.
Efortul merită…
S-ar putea să îți ia ceva timp să te poți organiza și mobiliza pentru ca în fiecare dimineață să iei micul dejun, însă merită tot efortul pentru sănătatea ta. Iată câteva sugestii care te vor ajuta să te transformi într-un „consumator de mic dejun regulat”:
planifică ceea ce vei consuma la micul dejun și fă-ți o listă pentru cumpărături cu aceste alimente;
setează alarma ceasului să sune cu 15 minute mai devreme pentru a avea timp să mănânci;
dacă ți se pare imposibil să mănânci imediat după trezire, fă-ți un pachet pentru serviciu sau școală pe care să-l consumi imediat după ce ajungi acolo;
Sfaturi pentru un mic dejun sănătos
Un mic dejun echilibrat, sărac în grăsimi și cu un conținut ridicat de fibre trebuie să conțină următoarele alimente:
un fruct proaspăt sau un pahar cu suc natural (sfat: cumpără un fruct care nu trebuie preparat și care să fie ușor de transportat cu tine la serviciu/școală – banană, portocală, măr, etc);
cereale cu un conținut ridicat de fibre (sfat: fulgii de ovăz instant sunt ușor de transportat și preparat, dacă ai puțină apă caldă la dispoziție);
lapte degresat sau iaurt cu un conținut ridicat de proteine și calciu, însă sărac în grăsimi (sfat: cumpără lapte degresat și depozitează-l în frigiderul de la serviciu);
pâine integrală prăjită și unsă cu margarină sau gem;
ou fiert – are un conținut ridicat de proteine și fier (ouăle tari, fierte mai multe minute, sunt ușor de transportat la muncă sau școală). SA Heart Foundation le recomandă și persoanelor cu colesterol mare câte 3-4 ouă pe săptămână.
Sursa www.topsanatate.ro
