Micul dejun, cel mai bun obicei



Foto: CORBIS
Foto: CORBIS

Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, lucru care este confirmat și de un studiu recent. Potrivit acestuia, masa de dimineață este secretul din spatele unui stil de viață sănătos, fiind totodată elementul care determină calitatea alimentației dintr-o anumită zi.
Experții în nutriție sunt de părere că alegerea cea mai bună pentru micul dejun o reprezintă cerealele integrale, acestea având capacitatea de a ne „convinge” să nu ronțăim alimente dulci sau nesănătoase de-a lungul zilei.
Studiul, efectuat de nutriționista britanică Sigrid Gibson, a relevat că opțiunea cea mai sănătoasă pentru masa de dimineață este combinația de lapte cu cereale, aceasta reprezentând o excelentă sursă de calciu, fibre, proteine și carbohidrați. Echipa de cercetători condusă de Gibson a analizat 12.068 de dosare de alimentație obținute de la Recensământul Național privind Nutriția, ai cărui subiecți au fost britanici cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani. În urma procesării datelor a rezultat faptul că unul din cinci adulți nu servește alimente solide la micul dejun, o treime dintre subiecți preferau cerealele, în timp ce 45 la sută dintre respondenți optau pentru un mic dejun care nu conținea nici un gram de cereale. Ceaiul și cafeaua s-au dovedit cele mai populare alegeri pentru masa de dimineață, aceste băuturi fiind consumate de 84 la sută dintre respondenți.
Următoarele alimente de pe lista de preferințe pentru micul dejun au fost, în ordine, laptele, cerealele, pâinea și fructele. Potrivit sondajului, femeile aleg în general să mănânce fructe la micul dejun, în timp ce bărbații preferă o masă copioasă, numai că, indiferent de alimentele alese, obiceiul de a mânca dimineața s-a dovedit un aliat pentru sănătate, fiind asociat cu un aport de grăsimi redus în decurs de 24 de ore.