Oricât de apetisante ar fi, mezelurile nu sunt …
Oferta de preparate de carmangerie, din magazine, conține și o mulțime de produse nesănătoase
Zeci de soiuri de mezeluri, alternative comode și ie ine pentru o masă frugală – au invadat magazinele în ultimii ani. Prețul plătit însă pentru aceste surogate de carne este sănătatea noastră, având în vedere că toate aceste produse au în compoziție o serie de compuși chimici (E-uri). Prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Chimie Alimentară din București, ne-a oferit câteva detalii despre modul în care sunt preparate mezelurile și cum putem alege produse mai bune.
Specialiștii în chimie alimentară susțin că cu cât un mezel este mai ieftin, cu atât calitatea lui este mai slabă, adică, proteinele din compoziție sunt de calitate mai proastă. Și cantitatea de proteine din mezelurile mai ieftine este mai mică, deoarece altfel nu s-ar putea obține un preț atractiv. Salamurile ieftine conțin mai multă grăsime și mai multă emulsie de șoric – o proteină cu slabă valoare biologică – sau conțin MDM (Mechanically Deboned Meat – „carne dezosată mecanic”), pasta care rezultă în special din dezosarea carcaselor de pasăre și care este introdusă și prelucrată în utilaje speciale.
„În țările civilizate, MDM nu este folosit decât la conservele (bile și pastile) pentru câini și pisici, deoarece este un subprodus care nu este nici măcar proteic, cu efecte nocive asupra sănătății”, explică prof. Mencinicopschi. MDMul conține, pe lângă resturi de carne, și resturi de piele, tendoane, chiar și oase. „În cantitate prea mare, MDM poate perturba echilibrul dintre calciu și fosfor al organismului, deoarece are în compoziție un exces de fosfor”, susține specialistul în chimie alimentară. În Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, MDM-ul este folosit în cantități foarte reduse, de regulă de ordinul câtorva procente. În plus, este interzisă congelarea și transportarea de la locul de producție spre alte locuri (este foarte perisabil, iar riscul pentru sănătatea consumatorilor este mare).
Nitriții și nitrații, posibil cancerigeni
Nici parizerul și nici crenvurștii sau salamurile ieftine nu au o valoare biologică prea mare din cauza compoziției (grăsime, emulsie de șoric, MDM). În cazul mușchiului sau pastramei, acestea nu trebuie să fie apoase. „Asta înseamnă că au fost injectate cu saramură și conservanți, dăunători sănătății”, avertizează prof.
Mencinicopschi. Pentru a vă da seama dacă mezelul pe care-l cumpărați este de calitate, ar fi bine să căutați pe etichetă concentrația de nitriți și nitrați pe care îi conțin. Pe ambalaj, fie scrie nitrit sau nitrat de potasiu sau de sodiu, fie corespondentul în E. La nitritul de potasiu – E 249, de sodiu – E 250, iar la nitrații de sodium (E 251), de potasiu (E 252) – aceștia sunt produși posibil cancerigeni. În cazul în care concentrațiile de nitriți și nitrați sunt respectate, nu există pericole asupra sănătății. Pericolul apare doar atunci când se depășesc cantitățile admise.
„Din păcate însă, avertizează prof. Mencinicopschi, chiar dacă pe etichetă scrie că sunt respectate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, mai ales în cazul firmelor care nu cântăresc exact cantitățile de substanțe introduse.
Adăugarea de nitriți (folosiți pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor producătoare de toxină botulinică) în alimente poate duce la formarea de cantități mici de substanțe cu potențial cancerigen.
În cantitate prea mare, MDM poate perturba echilibrul dintre calciu și fosfor al organismului, deoarece are în compoziție un exces de fosfor
Prof.Gheorghe Mencinicopschi
Sursa: www.adevarulonline.ro
