Merele reduc riscul de declanșare a cancerului colorectal



Consumul regulat de mere reduce riscul de declanșare a cancerului colorectal, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii polonezi, publicat recent în European Journal of Cancer Prevention, informează dailymail.co.uk.
Oamenii de știință polonezi au comparat 592 de pacienți suferind de această formă de cancer cu 765 de pacienți internați în aceeași clinică, dar care nu sufereau de această boală.
Cercetătorii au descoperit că pacienții bolnavi de cancer mâncau, în medie, 6,5 mere pe săptămână, comparativ cu cei din al doilea grup de studiu, care mâncau în medie 11 mere pe săptămână.
Cel mai mic risc de declanșare a cancerului colorectal a fost observat la pacienții care mâncau cel puțin un măr pe zi (0,65%), în timp ce persoanele care mănâncă cel puțin două mere pe zi beneficiază de o înjumătățire a acestui risc.
Potrivit cercetătorilor polonezi, consumul de alte fructe și legume nu are aceleași efecte benefice asupra riscului de declanșare a cancerului colorectal.
În opinia lor, calitățile protective ale merelor se datorează concentrației ridicate de flavonoizi din aceste fructe. Aceste substanțe antioxidante se regăsesc în coaja merelor și împiedică radicalii liberi să provoace distrugeri la nivelul celulelor și al țesuturilor, stopând astfel declanșarea și evoluția cancerului.
Antioxidanții sunt de cinci ori mai numeroși în coaja mărului decât în pulpa acestui fruct și, din acest motiv, experții recomandă ca merele să fie spălate înainte de a fi consumate, fără a fi însă decojite.
Organizația World Cancer Research Fund consideră că riscul de declanșare a oricărei forme de cancer poate fi semnificativ redus, cu până la 40%, dacă oamenii adoptă câteva schimbări simple în stilul lor de viață, precum includerea fructelor și legumelor proaspete în dieta zilnică, practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice și ținerea sub control a greutății corporale.