Mere coapte



Mere coapte
Mere coapte

8 porții – 75 minute

  • 8 mere
  • 1 albuș
  • 130g zahăr
  • 50ml frișcă
  • ½ linguriță esență de vanilie
  • 250ml sirop gros de fructe

ALUATUL:

  • 475g făină
  • 350g unt
  • apă
  • 1 ou pentru uns aluatul

Preparați mai întâi aluatul care trebuie să stea la frigider 20 de minute. Amestecați făina cu untul și adăugați atâta apă câtă este necesară pentru a obține un aluat elastic, potrivit de tare. Învârtiți aluatul în folie și puneți-l la frigider.
Curățați merele de coajă și cotoare, fără a găuri baza. Întindeți o foaie din aluat și tăiați din ea 8 pătrate care să aibă dimensiunea potrivită pentru a putea înfășura merele. Tot din aluat tăiați mai multe frunze alungite și cu lama unui cuțit desenați pe acestea nervurile frunzelor. Trebuie să decupați cel puțin 5-6 frunze pentru fiecare măr.
Merele se pun în mijlocul pătratelor de aluat și aluatul se strânge în jurul lor în așa fel încât partea de deasupra să fie liberă. Umpleți merele cu un amestec obținut din frișcă, zahăr și vanilie. Deasupra lipiți câte o rondea de aluat și de jur împrejurul acesteia lipiți frunzele.
Coaceți la foc potrivit până când aluatul se rumenește uniform. Serviți merele calde cu sirop de fructe turnat deasupra.