De pe vremea când cuhniile boierești nu mai pridideau să ofere mesenilor ospețe opulente nu ne-au rămas numai rețete de plăcinte și dulcețuri complicate, care ar îngrozi nutriționiștii de azi, ci și unele deserturi simple, naturale și delicioase. De pildă, aceste mere coapte, care, ca să se ridice la înălțimea așteptărilor simandicoșilor meseni, erau umplute cu mici bunătăți aromate. Rețeta este încă folosită și azi, ușor adaptată vremurilor și gusturilor moderne.
Avem nevoie de:
8 mere medii (din cele făinoase și cu coaja groasă, preferabil roșii sau galbene, nu prea acre), 8 lingurițe de miere naturală, 4 lingurițe de unt moale, o linguriță scorțișoară măcinată, 8 bucățele de miez de pâine albă, 8 miezuri de nucă, 8 prune uscate, 16 stafide mari aurii, 8 lingurițe de gem de caise cu bucăți mari de fructe, o lingură de zahăr pudră vanilat (sau 2-3 pliculețe de zahăr vanilinat obișnuit).
Preparare:
Spălăm merele și le scoatem căsuța cu semințe, cu instrumentul special sau cu o linguriță. Dacă operațiunea a dus la străpungerea totală a mărului, se pune în măr o bucățică de miez de pâine, ca un mic dop, pentru ca umplutura să nu curgă. Amestecăm mierea cu untul și scorțișoara. Punem în fiecare măr scobit câte un miez de nucă tocat grosier, o prună uscată ruptă bucăți, două stafide și, deasupra, o linguriță plină din amestecul de miere cu unt, care se va topi și va îmbiba tot amestecul din măr. Așezăm merele într-o tavă, pe o bucată de hârtie de copt, le înțepăm din loc în loc cu o scobitoare, ca să nu ”explodeze” în cuptor și le coacem la 180 de grade timp de minimum 30 de minute, până ce coaja și-a schimbat culoarea, iar miezul mărului pare moale ca o cremă la apăsare ușoară cu degetul. Încercăm dacă s-au copt și cu o scobitoare, care ar trebui să pătrundă în mărul bine copt fără nici un efort. Când sunt gata, cât sunt încă fierbinți, le scoatem cu grijă pe platoul de servire și punem deasupra fiecărui măr copt câte o linguriță de gem de caise cu bucăți de fructe. Se va topi și va curge de la căldura fructelor coapte, va lăsa mici ”țurțuri” sclipitori pe coaja merelor, iar caisele din gem vor desăvârși aroma umpluturii. Le servim călduțe, presărate generos cu o ninsoare vanilată de zahăr pudră, care va conferi aspect irezistibil acestui desert de iarnă perfect.