Meniu de post



Prajitura de post cu foi de cartofi
Prajitura de post cu foi de cartofi

Mâncare de fasole
Timp de preparare:
1 oră și 30 minute (complexitate redusă)
Ingrediente:
300 g fasole boabe
un morcov
3 cepe
2 linguri sos iute
250 ml. suc de roșii
sare, piper, cimbru, un praf de curry
frunze de țelina
pătrunjel verde
50 ml ulei
Mod de preparare:
Fasolea muiată 10-12 ore, se fierbe, schimbând apa de 2-3 ori, cu o ceapă, foaie de dafin, boabe de piper.
Sosul: călim 2 cepe, adăugăm morcovul dat pe răzătoarea fină, le călim împreună, adăugăm sosul iute, sucul de roșii, lăsăm pe foc până se ridică uleiul la suprafață. Când fasolea este fiartă, se amestecă sosul cu fasolea, se condimentează, se presară cu verdeață. Servim cu muraturi sau salată. (www.gustos.ro)
Prăjitură de post, cu foi din cartof
2 cartofi
400 g făină
250 g margarină sau 150 ml ulei și 100 ml apă, pentru o variantă fără E-uri
250 g zahăr
1 praf de copt
1 lingură cacao
un borcan gem
nuci
Cum procedăm:
Se curăță cartofii, se taie cubulețe și se fierb (ca pentru piure). Se pasează și se amestecă cu făina, cu praful de copt, margarina topită sau frecată spumă cu zahărul. Se pune și nelipsitul praf de sare.
Se frământă aluatul până devine uniform și se împarte în 3 părți.
O parte se amestecă cu lingura de cacao până se înglobează în compoziție.
Folosim o tavă 22x32cm și întindem o foaie de aluat simplu, apoi jumătate din gemul din borcan, peste care presărăm nuci prăjite.
Apoi întindem aluatul cu cacao, restul de gem, puține nuci presărate și ultima foaie de aluat. Înțepăm cu furculița din loc în loc și punem nuci întregi peste aluat. După ce se coace la foc potrivit, se presară cu zahăr vanilat.
(sursa: www.culinar.ro)