Muzeul de Istorie din Siret va avea, după reabilitare, un Memorial al Holocaustului evreilor din Bucovina. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, ieri, în conferință de presă, că proiectul de reabilitare și modernizare a muzeului din Siret a fost acceptat la finanțare cu bani europeni, fiind în etapa de pre-contractare. Conform proiectului, după modernizare muzeul va avea și Memorialul amintit. „Va fi un punct de atracție extraordinar, cu tot ce avem acolo. La Siret sunt și cele mai vechi cimitire evreiești din România și cred că această secțiune, legată de istoria evreilor din Bucovina, este ceva firesc pentru istoria adevărată a acestei zone. Este firesc să-i găsim un loc la Siret”, a declarat președintele Flutur.
Suma alocată proiectului finanțat prin Programul Operațional Regional pentru Muzeul de Istorie Siret este de 7,7 milioane de lei cu TVA, termenul de finalizare fiind 24 de luni.
În acest moment se lucrează pentru completarea documentațiilor cu diferite acte necesare contractării, iar Consiliul Județean Suceava intenționează demararea procedurilor de achiziție pentru lucrările de construcții.
În paralel, după semnarea contractului de finanțare, Muzeul Bucovinei va trebui să demareze proiectul muzeotehnic; acesta există ca tematică, însă trebuie completat cu detaliile tehnice.
Anunțul președintelui Gheorghe Flutur referitor la muzeul din Siret a fost în contextul atribuirii, de către Guvern, Muzeului de Istorie din Suceava a titulaturii de „muzeu de importanță națională”.
Președintele CJ a afirmat că răspunsul Guvernului la solicitarea de a primi această încadrare este unul firesc, mai ales după ce, în urmă cu doi ani, datorită Muzeului de Istorie și Cetății de Scaun municipiul Suceava a primit la Bruxelles titlul de Destinație Europeană de Excelență. Acum „a venit și Guvernul României să certifice rolul acestui muzeu și al Cetății de Scaun pentru că s-au făcut niște investiții și era ceva natural”.
Totodată, Flutur și-a exprimat speranța că muzeul nu va rămâne doar cu titulatura de muzeu național „așa cum avem stațiuni turistice de interes local”, ci că aceasta se va materializa în beneficii precum eligibilitate sau puncte în plus la evaluarea pentru proiecte cu finanțare guvernamentală sau europeană. „Dacă Pojorâta sau Sucevița sunt stațiuni turistice și pui o tablă la intrare și atât și nu ai nici un alt fel de avantaj, mi se pare doar o acțiune de imagine. Aș vrea să simțim că e muzeu național. Muzeul face cinste României, este din panoplia națională, putem oricând să primim aici o vizită de stat sau demnitari pentru că au ce vedea la Muzeul Bucovinei, dar dorim să fim și eligibili pe finanțări. Muzeul Bucovinei ar dori să se extindă cu Muzeul de Artă și cu Muzeul de Istorie de la Siret, unde va fi o secțiune și cu istoria evreilor din Bucovina. Am dori ca de aceste puncte să țină seama Guvernul sau guvernele care vin, ca să fim finanțați”, a mai spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.