Medicul originar din Câmpulung Moldovenesc care a făcut parte din echipa care a inventat medicamentul Polidin, Sylvia Hoișie, s-a stins din viață marți dimineață. Deportată cu întreaga familie în 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria, pe când avea doar 14 ani, Sylvia Hoișie a supraviețuit celor 4 ani de lagăr și s-a întors în România. A studiat medicina la Iași, după care s-a angajat la Institutul Cantacuzino, în același oraș, unde a devenit unul dintre cercetătorii care, la începutul anilor ‘60, au inventat cunoscutul medicament Polidin, stimulator al imunității utilizat zeci de ani de o țară întreagă. În urma invenției, Sylvia Hoișie s-a ales cu un nume nou: „dna doctor Polidin”.
A păstrat toată viața certificatul de inovator al Polidinului, alături de multe altele obținute în urma celor 61 de ani dedicați medicinii și cercetării. Până la sfârșitul zilelor a locuit într-un apartament modest, cumpărat în rate, în cartierul ieșean Tătărași, dar „acasă” pentru ea a rămas mereu orășelul de munte din Bucovina. „E orașul meu, unde m-am născut și am să vă spun că, dacă spun acasă, spun tot Câmpulung Moldovenesc”, ne spunea doctorița în 2016, când a fost laureată a Galei Monitorul de Suceava „Top 10 suceveni”.
În 2018, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, a fost decorată, alături de alți 43 de supraviețuitori ai Holocaustului, de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Decorațiile le-au fost acordate „în semn de deosebit respect pentru suferințele îndurate în timpul deportărilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ținută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieții, precum și pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”.
Peste exact o lună, dr. Sylvia Hoișie ar fi împlinit 95 de ani.
Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari, Iași, vineri, 27 mai 2022, la ora 11.00.