Medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alimente și de alcool în perioada sărbătorilor



Medicii recomandă cetățenilor, ca în perioada sărbătorilor de iarnă, să evite consumul excesiv de alimente și de alcool și să facă multă mișcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăvire.
Specialiștii epidemiologi recomandă populației să consume carne de porc numai examinată trichineloscopic și să evite achiziționarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate, deoarece trichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată, potrivit unui comunicat de marți al Ministerului Sănătății.
Consumul moderat de alimente și alcool, în special în această perioadă a sărbătorilor, poate preveni riscul declanșării unor afecțiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și obezitatea.
Specialiștii spun că organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu cârnați, caltaboș, slănina, tobă. Aceste preparate trebuie consumate cu moderație și, în nici un caz, la masa de seară. Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor pentru preparare, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar.
De asemenea, este necesară o atenție mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.
La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele și fructele, mai recomandă medicii.
În perioada sărbătorilor de iarnă, alimentația trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 de grame de pâine integrală), legume (minimum 300 de grame), fructe (minimum 450 de grame), lapte și derivate (500 de mililitri de lapte sau de iaurt). Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 litri pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aiba termenul de garanție afișat pe ambalaj.
Pentru ca organismul să funcționeze bine, pe lângă o alimentație cât mai echilibrată, este recomandat exercițiul fizic de cel puțin de trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afecțiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanți pentru a evita agravarea stării de sănătate și luarea unor măsuri profilactice suplimentare.
Alcoolul, chiar dacă, pe moment, dă senzația de încălzire a corpului, în cantități mari poate produce deshidratarea acestuia, se mai arată în comunicat.