Medicii recomandă ca, de sărbătorile de iarnă, care durează aproape două săptămâni, să fie consumate alternativ și echilibrat alimente și băuturi tradiționale în locul preparatelor tip fast food și a sucurilor industriale, chiar dacă tentațiile sunt mari, iar oferta foarte diversă.
„Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar oamenii vor intra în febra cumpărăturilor. Și pentru că fiecare dintre noi ar vrea să aibă cât mai multe pe masă de Sărbători, cred că este bine să tragem câteva semnale de alarmă încă de acum, mai ales că petrecerile de iarnă încep de Crăciun – 25 decembrie – și se încheie în 7 ianuarie, de Sfântul Ion”, a declarat, ieri, Simona Tivadar, specialist nutriționist la Spitalul Universitar de Urgență București.
Medicul recunoaște faptul că ar fi imposibil să ceară oamenilor – chiar dacă este în interesul sănătății lor – să nu mănânce de Crăciun sarmale, cârnați, cozonac, șorici sau carne de porc. Totuși, ceea ce este foarte important, este modul în care sunt consumate aceste preparate și, mai ales, cu ce sunt asociate.
„Ar fi bine ca în acest interval să fie evitate preparatele tip pizza sau fast food și, nu în ultimul rând, băuturile industriale și dulciurile concentrate. Este preferabil un pahar cu vin natural, decât un suc galben, roz sau verde”, a precizat Tivadar.
De aceea, pentru a evita crizele biliare provocate de consumul în exces al alimentelor și al băuturii, este necesară o hrană cât mai echilibrată, în care alimentele mai grele să alterneze cu multe fructe, legume și ceaiuri din plante, a mai spus nutriționistul.
O altă recomandare este aceea ca oamenii să mănânce câte puțin, de mai multe ori pe zi, fie și la un interval de trei ore și, obligatoriu, una din mese să fie alcătuită numai din fructe. Este total contraindicat consumul, la o singură masă, a produselor cu maioneză, icre, cârnați, salată boeuf, piftie, sarmale, carne de porc și dulciuri concentrate. Trebuie scoase complet din alimentația acestor zile produsele îmbibate în grăsime (cum ar fi merdenelele, pateurile și produsele în foietaj, alunele, stickurile sau chipsurile). Băuturile alcoolice pot fi consumate în funcție de alimentele ingerate, dar nu în cantități exagerate.
Pentru diabetici, mesele din perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să se încadreze în recomandările făcute de medic. Prăjiturile nu trebuie să conțină zahăr, în prezent existând cofetării care prepară produse pentru suferinzii de diabet. Persoanele cu hipertensiune, cardiacii și cei cu afecțiuni renale trebuie să evite alimentele sărate, iar hepaticii – consumul de alcool. Iar cei care au postit 40 de zile să înceapă masa cu alimente mai ușoare și în cantități mici. Ar fi de preferat carnea de pește, de curcan asortate cu multe legume și fructe
La sfârșitul mesei festive, este indicată o ceașcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolică pe bază de plante, ambele lichide având proprietatea de a ușura digestia.
Medicul nutriționist interzice categoric consumul băuturilor energizante. „Recomand ceaiuri din plante, care pot avea același efect tonic, respectiv un ceai negru, dar sub nici o formă băuturile energizante, indiferent sub ce denumire sunt comercializate. Ar fi bine ca în fiecare casă să existe totuși un triferment, care ajută la digestie”, a adăugat Tivadar.