Măsuri în spitalele din județ, din cauza epidemiei cauzate de o formă virulentă a bacteriei E.coli, care a provocat până în prezent moartea a 36 de persoane în Europa, majoritatea din Germania. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis spitalelor adrese prin care a informat asupra riscului de îmbolnăvire și le-a cerut medicilor să fie atenți la cazurile de persoane cu diaree cu sânge (specifică infecției cu tulpina agresivă a E.coli), care au călătorit cu două săptămâni înainte de apariția simptomelor în Germania, au consumat produse aduse de vizitatori din această țară sau au venit în contact direct cu persoane la care boala a fost confirmată.
„Toate suspiciunile de boală vor fi raportate de medici la DSP, unde se vor lucra și probele recoltate de la pacienți”, a spus directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Pascal.
Epidemia enterohemoragică (cauzată de forma virulentă a bacteriei E.coli) este cea mai gravă de acest tip înregistrată până în prezent. Potrivit celui mai recent bilanț, bacteria a ucis 35 de oameni în Germania și o persoană în Suedia.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat până acum 3.255 de îmbolnăviri confirmate sau suspectate în 16 țări, majoritatea în Germania.
Cum pot fi prevenite îmbolnăvirile
Autoritățile au recomandat populației să evite consumul de legume proaspete (castraveți, roșii și salată verde) în zonele afectată până ce sursa de infecție va fi identificată. În ciuda numeroaselor măsuri de precauție luate de guvernanți, consumatorii pot fi expuși la agenții infecțioși prin hrana contaminată, în special cea crudă sau insuficient preparată termic. Potrivit dr. Cătălina Pascal, populația poate reduce riscul de îmbolnăvire în propria casă prin respectarea unor reguli simple de igienă și manipulare a alimentelor.
Astfel, alimentele crude vor fi gătite complet, deoarece prepararea termică, la o temperatură de cel puțin 70 grade Celsius, va distruge agenții patogeni. Fructele sau legumele nefierte nu ar trebui să fie consumate, cu excepția cazului în care pot fi curățate. Laptele care nu a fost pasteurizat ar trebui să fie fiert înainte de utilizare.Mâncarea gătită ar trebui să fie consumată imediat, fiindcă atunci când mâncarea gătită se răcește la temperatura camerei bacteriile încep să se înmulțească (cu cât se așteaptă mai mult, riscul de îmbolnăvire este mai mare). Alimentele trebuie să fie proaspăt preparate și numai pentru o masă, pe cât posibil.
În cazul în care produsele alimentare trebuie să fie pregătite în avans, sau în cazul în care există resturi, acestea ar trebui să fie păstrate la rece, adică sub 5 grade Celsius (în frigider sau într-o cutie frigorifica) sau la cald, adică la peste 60 grade Celsius.
Reguli de igienă personală a mâinilor
Alimentele gătite care au fost depozitate trebuie să fie bine reîncălzite înainte de a fi consumate, adică la cel puțin 70 grade Celsius. Alte recomandări vizează evitarea contactului dintre alimentele crude și alimentele gătite și alegerea alimentelor procesate, pentru mai multă siguranță. Printre sfaturi se numără și spălarea mâinilor în mod repetat – înainte de pregătirea, servirea sau consumul de alimente și mai ales după folosirea toaletei, latrinei, schimbarea scutecelor unui copil sau atingerea animalelor.
După prepararea alimentelor crude, în special a celor de origine animală, mâinile ar trebui spălate din nou înainte de manipularea mâncării. Toate alimentele vor fi păstrate în spațiicurățate meticulos.
Medicii mai recomandă consumul de apă doar din surse sigure sau fiartă în prealabil, precum și achiziționarea de alimente din locuri autorizate.