Cel mai bine plătit medic de familie din județ a încasat anul trecut de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava suma de 187.000 de lei. Este vorba de medicul de familie Petru Marocico, din comuna Valea Moldovei, care are un număr de 3.191 de pacienți înscriși pe liste și două asistente medicale angajate la cabinet. La polul opus, medicul cel mai prost plătit în 2013 a primit de la CAS Suceava suma de 36.800 lei pentru cei 571 de pacienți de pe listele proprii, fiind vorba aici de medicul Nicolae Bologan, din satul Sasca Mică din comuna Cornu Luncii.
Pe de altă parte, anul trecut, 61% dintre medicii de familie din județ au primit de la CAS sume cuprinse între 100.000 lei și 150.000 lei, în timp ce 9,4% dintre ei au încasat peste 150.000 lei. Sumele menționate nu reprezintă însă câștigul unui medic de familie pe parcursul lui 2013, ci veniturile anuale ale cabinetului în care acesta își desfășoară activitatea. Asta înseamnă că din banii primiți de la CAS, medicii de familie trebuie să plătească, pe lângă taxele și impozitele prevăzute de lege aferente veniturilor încasate, cheltuielile cu personalul angajat și cheltuielile de întreținere și funcționare a cabinetului medical. În 2013, bugetul alocat pentru medicina de familie de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a fost de 33,29 milioane lei, cu 7 % mai mare decât cel alocat în 2012 pentru această specialitate.
Cum sunt plătiți medicii de familie
Dr. Irina Badrajan, secretarul Colegiului Județean al Medicilor Suceava, spune că finanțarea de la CAS este destul de redusă în comparație cu costurile de funcționare a unui cabinet, iar la final medicului de familie nu-i rămân prea mulți bani.
„Pe lângă taxe, impozite, plata asistentelor și a utilităților, medicii mai au tot felul de cheltuieli, cum ar fi contractul de preluare a deșeurilor medicale de către o firmă specializată, care costă 825 de lei pe an, plata softului pentru calculator, a materialelor de birotică sau de curățenie. La final, un medic cu circa 1.800 de pacienți înscriși pe liste și o singură asistentă angajată ajunge să câștige lunar în jur de 2.000 de lei”, spune dr. Irina Badrajan.
În conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru, finanțarea medicilor de familie aflați în contract cu CAS Suceava se face prin plata „per capita” prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de asigurați, și plata prin tarif pe serviciu medical,pentru unele servicii medicale prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru.
Suma cuvenită lunar medicilor de familie se calculează prin totalizarea sumelor rezultate ca urmare a înmulțirii numărului de puncte ”per capita” și a numărului de puncte pe serviciu realizate cu valoarea pentru un punct „per capita”, respectiv cu valoarea pentru un punct pe serviciu medical.
CAS Suceava
Medicii de familie cu cele mai mari și cele mai mici venituri
