Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Suceava care își desfășoară o parte din activitate în sala de operații cer conducerii să le acorde retroactiv, pe o perioadă de trei ani, un spor de risc de 50% din salariul de bază. Doctorii spun căse pot îmbolnăvi din cauza condițiilor de risc în care lucrează, iar în cazul în care nu își vor primi drepturile bănești pe cale amiabilă vor recurge laacțiuni în instanță.
Potrivit medicilor, acordarea sporului de risc de 50% este prevăzută de Ordinul Ministerului Sănătății nr. 547/2010, în baza căruia 14 colegi de-ai lor din județul Vaslui, de la Spitalul Județean de Urgență, au câștigat deja în instanță, ei având de încasat de la unitatea sanitară peste 600.000 de lei, sumă stabilită prin sentințe definitive și irevocabile.
La Spitalul Județean de Urgență Suceava, circa 50 de medici dintr-un total de 192 ar trebui să beneficieze de sporul de risc de 50% din salariul de bază. Este vorba de doctorii care intră cu pacienții în sălile de operații, din secții ca Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie, Ortopedie și Traumatologie, Chirurgie și Ortopedie Infantilă, ORL, BMF.
Chirurg: „Anul trecut, m-am înțepat de trei ori cu acul, o dată la un bolnav cu hepatită”
Medicii spun că au început să se teamă pentru sănătatea lor, după ce în ultimii ani tot mai multe cadre sanitare au contractat diverse boli din spitale. „Anul trecut, m-am înțepat de trei ori cu acul, o dată la un bolnav cu hepatită. A trebuit să-mi fac analize timp de șase luni, la intervale regulate. Când am terminat cu testele și m-am relaxat și eu, m-am înțepat din nou, iar coșmarul a reînceput”, spune un chirurg. „Nu este chirurg care să scape de așa ceva. Oricât te-ai păzi, tot ți se întâmplă”, completează un coleg de-al său.
Tocmai de aceea medicii vor ca riscurile la care se expun în fiecare zi să le fie recunoscute și plătite de conducere: „Dacă nu ne acordă acest spor de 50% ar însemna să nege însăși existența blocului operator. Nu este corect, atâta timp cât celelalte cadre sanitare, asistente sau brancardieri, beneficiază de acest drept salarial, numai noi, medicii, nu”.
De cealaltă parte, conducerea Spitalului Județean de Urgență Suceava spune că sporul de risc de 50% din salariul de bază nu se acordă decât angajaților din blocul operator, nu și celor din alte sectoare care lucrează aici doar o parte din program. „Legea 284 spune că poate fi acordat un spor de până la 50% pentru munca prestată în blocul operator, dar să fie activitate continuă și nu parțială, așa cum au medicii care operează”, declară dr. Tiberius Brădățan, directorul adjunct al unității sanitare.
Un medic de la Spitalul Județean de Urgență Suceava are în medie un salariu de bază de 3.000 de lei, ceea ce face ca sporul lunar de 50% să nu fie deloc de neglijat, mai ales în cazul în care s-ar acorda retroactiv, pe ultimii trei ani.
Revendicări
Medicii care fac operații la Spitalul Suceava vor spor de risc de 50% din salariul de bază
