Medicii au opinii diferite legate de introducerea taxei pe fast food, unii susținând că reducerea accesului la alimente nesănătoase ar fi un lucru benefic, iar alții fiind de părere că o măsură represivă este parțial utilă și că educația ar fi o soluție mult mai bună.
Întrebați care este opinia lor cu privire la cea de a doua tentativă a Ministerului Sănătății de introducere a taxei pe fast food, președintele Societății Române de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobanțu, și președintele Societății de Medicină Internă, prof. dr. Ioan Bruckner, au avut puncte de vedere diferite.
„Susțin, din punct de vedere medical, ca fiind un lucru foarte util reducerea accesului atât de mare la alimente nesănătoase. Este o măsură bună”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu.
În opinia profesorului Ioan Bruckner. educația pentru sănătate ar fi o măsură mai bună și mai utilă decât cea represivă.
„La TV sunt mereu reclame la alimente nesănătoase. Tendința spre o măsură represivă este parțial utilă. În schimb, educația pentru sănătate este sigur o măsură foarte utilă. Ar fi foarte, foarte important să ne axăm pe măsuri educative. Educația este foarte importantă”, a subliniat profesorul Bruckner.
Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a anunțat, joi, că prin noua lege a sănătății ar putea fi introdusă taxa pe fast food și pe berea cu alcool, întrucât este vorba de o alimentație nesănătoasă care crește morbiditatea pe anumite boli și, respectiv, de un produs alcoolic.
Vasile Cepoi a precizat însă că este vorba despre proiectul legii sănătății, aflat în curs de elaborare, iar aprobarea acestei propuneri este o decizie politică.
„Există o morbiditate crescută pe anumite boli cauzate de alimentația nesănătoasă și ar fi firesc ca aceste produse să fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic și, așa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca și berea cu alcool să intre în această categorie”, a mai spus ministrul Sănătății.
Ideea introducerii taxei pe fast food a apărut pentru prima dată în februarie 2010. Atunci Ministrul Sănătății vorbea despre intenția de a introduce această taxă care ar fi putut să aducă mai mulți bani în sistem.
După mai multe dezbateri contradictorii, intruducerea taxei pe fast food a fost amânată, pe motiv că este foarte greu de implementat.
Ministrul Sănătății din acea perioadă, Cseke Attila, declara în aprilie 2011 că Ministerul Sănătății nu a avut un proiect în acest sens, ideea privind taxa pe fast food apărând într-o conferință de presă, ca soluție la creșterea sumelor la bugetul de stat.
Ministerul Sănătății intenționa atunci să introducă taxa pe fast food pentru susținerea programelor naționale de sănătate.
Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spunea atunci că lista produselor alimentare nerecomandate ce ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate și băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma și apa minerală.
Patronatele atenționau însă că introducerea taxei pe fast food ar putea duce la creșterea prețului alimentelor în medie cu peste 20 la sută, dar și la disponibilizarea a 36.000 de salariați, respectiv 20 la sută din personalul din industria alimentară.