Medic: Reziduurile de antibiotic din carne pot da reacții alergice



Reziduurile de antibiotic din carne pot selecta bacterii rezistente la respectivul produs sau pot da reacții alergice, dar pentru a evita astfel de situații trebuie fiară carnea, apoi aruncat lichidul și continuată prepararea termică, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, medicul Georgeta Văcaru.
„În general, în ferme, toate furajele sunt tratate cu antibiotic și hormoni. Doza de antibiotic sau de hormoni, cât și produsul selectat trebuie să fie autorizate de către autoritățile competente. În general, cam toată carnea, poate cu excepția celei bio, are reziduuri de antibiotic sau de hormoni”, a spus medicul primar Georgeta Văcaru, specialist în boli metabolice și de nutriție.
Precizările au fost făcute, pentru MEDIAFAX, după ce autoritățile germane ar fi găsit carne de curcan cu reziduuri de antibiotic într-un lot care ar proveni de la o fermă din România.
Medicul Georgeta Văcaru a subliniat că este foarte important ca prepararea cărnii să fie făcută termic, adică aceasta să fie fiartă.
„Recomand prepararea cărnii prin fierbere, respectiv carnea va fi pusă în apă rece, va fi fiartă câteva minute, apoi apa va fi aruncată, iar carnea și vasul în care au fiert vor fi spălate bine și se va relua fierberea cărnii”, a explicat Georgeta Văcaru.
Potrivit acesteia, carnea preparată la grătar sau sub formă de șnițel va păstra nutrienții, adică toxinele, aminoacizii, reziduurile de antibiotic, de aceea ar trebui să fie evitat acest sistem de pregătire a hranei.
„Carnea coaptă sau prăjită formează o peliculă în care se păstrează majoritatea nutrienților. Cel mai bine este să fierbem carnea, dar respectând ritualul aruncării primei ape”, a mai spus medicul.
Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns în Germania de la o fermă din România, fiind trimisă o notificare în acest sens prin Sistemul Rapid de Alertă, a declarat, miercuri, vicepreședintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a spus că, potrivit datelor transmise din Germania prin Sistemul Rapid de Alertă, este vorba despre o fermă din România care ar fi trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic.
Mănăstireanu a precizat că, după primirea alertei, inspectorii sanitar-veterinari s-au dus la unitatea incriminată pentru a face ancheta privind carnea de curcan care a plecat la export intracomunitar.
Vicepreședintele ANSVSA a mai spus că după finalizarea anchetei se va putea spune unde a ajuns carnea de curcan despre care există suspiciuni că ar avea reziduuri de antibiotic.
El a precizat că în momentul în care suspiciunea este transmisă prin Sistemul Rapid de Alertă, întreaga cantitate de carne suspectată este retrasă de la vânzare.
Mănăstireanu a mai spus că inspectorii sanitar-veterinari vor preleva probe care vor fi trimise la laborator, iar în patru-șapte zile s-ar putea anunța rezultatele testelor și verificărilor făcute.