– Crescătorii vaci din județ care au primit cotă de lapte pentru vânzări directe (în piețe, oboare sau magazine de desfacere) au obligația de a completa zilnic un caiet al fermierului
– Ei trebuie să scrie în caiet cât lapte au produs, cât au vândut, cât au folosit în familie, sau cât au dat la animale
– Cei care vând și preparate din lapte, trebuie să calculeze cât lapte au folosit pentru un kilogram de brânză telemea, unt sau smântână
– De exemplu, pentru a afla cât lapte a folosit pentru a produce un kilogram de smântână, văcarul trebuie să apeleze la o formulă matematică complexă
– „Mama lor de hoți, de ce nu ne lasă în pace să ne vedem de animalele și de agricultura noastră”, spun țăranii care nici nu știu bine ce cotă au, fiind înscriși în registre de agenții agricoli
Vremuri grele pentru țăranii care vor să-și vândă laptele produs în gospodărie pe cont propriu. Fermierii, așa cum li se zice mai nou acum după aderarea României la Uniunea Europeană, trebuie să-și noteze zilnic, în caietul fermierului, cât lapte au produs, cât au vândut și cât au consumat pentru familie și pentru viței. Dacă la Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte Suceava, specialiștii încearcă să convingă pe toată lumea de faptul că nu este mare filozofie să completezi un tabel, în teritoriu lucrurile stau cu totul altfel, oamenii făcându-și cruce atunci când aud de tabele și de calcule. La nivelul județului Suceava, 71.000 de persoane, în majoritate țărani cu una sau două vaci, au solicitat și primit cotă de lapte. Dacă 46.000 au ales să-și vândă laptele din cotă la procesatori, scăpând de povara caietului, restul de 25.000, care au solicitat cotă de lapte pentru vânzare directă, în piețe, târguri, oboare, magazine de desfacere, sau alte unități cu personalitate juridică, sunt obligați să completeze zilnic caietul fermierului.
– Caietul fermierului, limbă străină pentru văcari
Cum cea mai mare parte a solicitanților de cotă sunt oameni bătrâni, care abia mai văd și nu prea fac toată ziua calcule matematice, completarea corectă a caietului este incertă. Deși primul an de cotă din România a început încă de pe 1 aprilie, dată de la care ar fi trebuit să fie începută și completarea caietului, oamenii sunt total derutați. Mulți nici nu știu ce cotă au, fiind înscriși în registre de către agenții agricoli fără a li se spune mare lucru. „Mama lor de hoți, de ce nu ne lasă în pace să ne vedem de animalele și de agricultura noastră. Cred că am pus și eu cerere pentru cotă, dar nu mai știu nimic altceva. E prea complicat, nu mai dau laptele nicăieri”, ne spune Radu Stavarache, un bătrân din comuna Moara, localitate în care reporterii „Monitorului” s-au deplasat pentru a le arăta oamenilor caietul fermierului. Îi spunem că, de acum, laptele trebuie măsurat în kilograme și nu îl litri, cum făceau din bătrâni, și că laptele folosit pentru smântână trebuie calculat după o formulă. Se uită puțin pe caiet, și sare din nou cu gura, nemulțumit că de când cu intrarea în Uniunea Europeană tot aude de noi reguli pe care le consideră absurde.
Mergem mai departe ca să vedem dacă deruta totală este o excepție sau o regulă. Oprim un alt bărbat care trece pe drumul din comuna Moara într-o căruță. Are în bătătură o vacă, soția obișnuind să vândă lapte în piață. Îi arătăm caietul fermierului și calculele care trebuie făcute. „Nu putem noi să stăm toată ziua și să completăm caiete. De unde ați mai scos-o și pe asta” ?, se răstește bărbatul, care se uită puțin printre foi și apoi ni le dă înapoi repezit, parcă speriat de ce a văzut. „O să completeze nevasta, că e mai pricepută”, se amăgește omul. Lângă el stă Vasile Albu, de 88 de ani, care are în bătătură 3 vaci. „Nici nu văd ce scrie aici, cum să scriu eu toată ziua în ăsta. Să ne lase în pace cu regulile lor europene cu tot”, spune omul care insistă să ia o foaie din caiet pentru a întreba la centrul de colectare cum stă treaba cu caietul.
– Litri convertiți în kilograme și înmulțiri cu virgule
Caietul fermierului este de două feluri, tip A și tip B. Țăranii care au cotă pentru vânzări directe mai mică de 5000 de kilograme trebuie să completeze caietul de tip A, în timp ce aceia care au o cotă de peste 5000 de kilograme de lapte au de completat varianta B a caietului. Dacă țăranii care au de completat un caiet din prima categorie scapă puțin mai ușor, trebuind „doar” să noteze zilnic cantitatea de lapte vândută, iar la finele fiecărei luni să transforme litri în kilograme (1 kilogram de lapte = 1,03 litri de lapte), pentru țăranii care au o cotă anuală de peste 5000 de kilograme (cine are două vaci productive poate atinge ușor această valoare), caietul pe care trebuie să-l completeze este un adevărat catastif, pentru a se ajunge la un rezultat fermierul trebuind să apeleze, pe lângă înmulțiri, la împărțiri și ecuații. Pentru fiecare zi din an, fermierul trebuie să completeze cantitatea de lapte produsă de vacile sale, cât a dat la viței, cât a consumat în casă, cât a vândut în piață și cât a dat la procesator. Urmează preparatele din lapte vândute, brânza telemea, cașul sau cașcavalul, care trebuiesc și ele trecute în caiet și transformate în kilograme de lapte. Astfel, un kilogram de brânză telemea echivalează cu șapte kilograme de lapte, un kilogram de caș cu nouă kilograme de lapte, un kilogram de cașcaval cu 12 kilograme de lapte, în timp ce un kilogram de unt echivalează cu 22,5 kilograme de lapte. În caiet, fermierul nu va trece cât caș a vândut, ci cât lapte i-a trebuit pentru a produce cașul, astfel putând fi adunată întreaga cantitate de lapte vândută într-un an. Dacă pentru caș, de exemplu, este puțin mai simplu, cantitatea obținută se înmulțește cu 9, în cazul untului intervin și virgulele, kilogramele de unt vândute trebuind înmulțite cu 22,5.
– Formulă matematică pentru laptele folosit la smântână
Smântâna, un produs intens comercializat în piețe de micii fermieri, poate fi convertită în kilograme de lapte după aplicarea unei formule. Astfel, pentru a afla câte kilograme de lapte a folosit pentru a produce un kilogram de smântână, văcarul trebuie să înmulțească 26,3 cu valoarea grăsimii pe care o are smântâna. Coeficientul de 26,3 reprezintă cantitatea medie de lapte considerată a fi necesară pentru obținerea unui kilogram de smântână. Rezultatul obținut se împarte la o sută și astfel se află cât lapte s-a folosit pentru producerea unui kilogram de smântână.
– De la anul, micii fermieri nu vor mai putea ieși pe piață
Pe lângă spinoasa problemă a completării caietului, de la anul mici fermieri se vor confrunta cu o altă prevedere a U.E. greu de îndeplinit. Pentru a fi conform cu normele Uniunii Europene, laptele trebuie muls cu instalații și răcit imediat în tancuri frigorifice. Așa trebuie să ajungă până la unitățile de procesare sau până în piețe. Cum marea majoritate a solicitanților de cotă din județ au câte una sau două vaci, este puțin probabil ca aceste instalații și tancuri de răcire să poate fi achiziționate de toată lumea. În aceste condiții, deși au cotă, oamenii nu-și vor mai putea folosi laptele produs în bătătură decât pentru consum propriu. Singura soluție ar fi vinderea cotei, unii interesându-se deja la Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte despre cum își pot vinde cota. Interesant este că până în momentul de față nimeni nu știe cum vor ajunge caietele la fermieri, momentan ele putând fi listate doar de pe internet sau luate direct de la Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte Suceava. Până la finele lunii, caietele trebuie să ajungă obligatoriu la toți fermierii. Deocamdată nu se știe încă ce se va întâmpla cu perioada deja scursă de la 1 aprilie încoace, dată de la care caietele ar fi trebuit completate zilnic.
Amenzi pentru cei care nu completează caietul
Caietul fermierului este valabil pentru un an de zile. Până 15 mai 2008, când se va încheia primul an de cotă, fermierul este obligat să transmită la Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte Suceava, o declarație privind laptele direct. Datele de cotă din caiet, trebuie să corespundă întocmai cu datele menționate în declarația anuală. Conform HG 852/2006, producătorii care nu transmit în termen declarația anuală riscă amendă de la 500 la 1500 de lei.
Ce este cota de lapte?
Cota de lapte reprezintă cantitatea maximă de lapte care poate fi livrată de către producătorul de lapte la cumpărătorii aprobați (fabrici de lapte sau puncte de colectare autorizată) în timpul unui an de cotă, primul an de cotă din România urmând a fi cuprins între 1 aprilie 2007 și 31 martie 2008. Pe baza unei monitorizări, fiecare fermier a primit o cotă de lapte, reprezentând cantitatea maximă de lapte pe care o poate vinde într-un an. Caietul este necesar pentru a se stabili cât lapte a vândut pe piață fermierul.



