Măsuri sporite în județ pentru prevenirea pestei porcine



– Fiecare mistreț vînat trebuie obligatoriu examinat de veterinari și trebuie luate probe de carne în vederea efectuării unor analize de laborator
Direcția Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a dispus măsuri sporite în vederea prevenirii pestei porcine în județ. Directorul executiv al DVSA Suceava, doctor Petrea Dulgheru, a declarat că este vorba despre aplicarea unui program de măsuri ce aparține Ministerului Agriculturii și Agenției Naționale Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Petrea Dulgheru a precizat că fiecare mistreț vînat trebuie obligatoriu examinat de veterinari și trebuie luate probe de carne în vederea efectuării unor analize de laborator. În acest sens, după uciderea animalului trebuie obligatoriu să se recolteze sternul, ganglionii, splina și probe de sînge. De asemenea, trebuie obligatoriu să se efectueze examenul trichineloscopic. Fără aceste examene de laborator nu este permisă punerea în consum a cărnii de mistreț.
Directorul executiv al DVSA Suceava a spus că rezultatul acestor analize de laborator se comunică telefonic, în minimum 10 ore sau maxim 24 de ore de la aducerea probelor la laboratorul direcției. Petrea Dulgheru a menționat că persoanele care nu se supun acestor prevederi riscă sancțiuni drastice, amenzile în asemenea cazuri fiind de ordinul zecilor de milioane de lei. Acesta a precizat că în ultimii ani nu s-au înregistrat cazuri de pestă în rîndul porcinelor din gospodăriile populației din județ, iar la mistreț ultimul caz a fost în anul 2003.