Periculoasa bacterie Escherichia coli 0157, care a provocat la începutul acestui an moartea sau îmbolnăvirea gravă a mai multor copii din județul Argeș, a fost depistată de medicii veterinari suceveni, în data de 16 august a.c., într-una din probele recoltate de la un abator din județ. Directorul Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, dr. Leon Postolache, ne-a declarat, ieri, că proba pozitivă la E.coli 0157 a fost recoltată dintr-o carcasă de vită din producție locală. Potrivit medicului, carcasa a fost confiscată și distrusă și au fost impuse măsuri severe de dezinfecție. ”Probele ulterioare de control au fost corespunzătoare”, a precizat dr. Postolache. El a menționat că programul de monitorizare a acestei bacterii, declanșat la nivel național în luna mai, continuă până la sfârșitul anului. În cadrul planului național de control, medicii veterinari urmăresc determinarea acestui tip de E.coli verotoxigenă de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată, din laptele crud și produsele din lapte crud. Probele sunt prelevate din unități de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri și piețe agroalimentare și dozatoare de lapte.
La Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, monitorizarea pentru E.coli 0157 a început din februarie, laboratorul Synevo, cu care spitalul are contract pentru analize, dispunând de testele de identificare a acesteia.
Bacteria E.coli este larg răspândită în natură, ”prietenoasă” și chiar utilă, prezentă în mod normal în intestinul omului și animalelor, dar forma mutantă E.coli 0157, cunoscută și ca Shiga toxina – E. coli sau STEC, este extrem de agresivă. Probleme apar din cauza verotoxinelor, proteine sintetizate de bacterie, care agresează celule ale organismului gazdă.
În caz de infecție, nu luați antibiotice și antidiareice
E.coli 0157 este responsabilă de producerea sindromului hemolitic uremic (SHU) și este cel mai frecvent implicată în generarea de epidemii. O inoculare de mai puțin de 10 până la 100 CFU (numărul de colonii ce formează unități pe centimetrul pătrat) de E.coli 0157 este suficientă pentru a provoca infecții, în comparație cu peste un milion de CFU pentru alte tulpini de E.coli patogene. Primele cazuri de asemenea infecții au fost diagnosticate în 1983 în SUA, consecutive consumului de hamburger făcut din carne de vită, carnea nefiind foarte bine prăjită.
Cea mai gravă complicație este SHU, un tip de insuficiență renală ce apare la circa 10% din cazurile de boală diareică produse de E.coli 0157, cu predilecție la copiii de 0-5 ani, la persoanele în vârstă și la persoane cu imunitatea scăzută. Poate provoca moartea.
Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea infecției sunt laptele și produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde și legumele insuficient spălate. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales dacă nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente și nu sunt curățate între utilizări. Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin în contact cu animalele și care nu respectă reguli elementare de igienă personală (spălatul mâinilor cu apă și săpun).
Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută imediat, mai ales în cazul copiilor de 0-5 ani, dacă diareea este însoțită de febră sau scaune cu sânge. La adulți fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea la medic este obligatorie dacă aceasta persista timp de trei zile.
Specialiștii afirmă că cea mai importantă măsură terapeutică este rehidratarea și reechilibrarea electrolitică. Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratamentul acestei infecții. De asemenea, nu sunt recomandate antidiareicele. Aceste medicamente pot crește riscul apariției SHU. Administrarea unui tratament nerecomandat de medic poate îngreuna depistarea cauzelor apariției bolii.
Cum prevenim îmbolnăvirile
Pentru a preveni infecția cu E.coli, preparați carnea de vită la peste 70 de grade Celsius până când nu mai este roz la interior, iar sucul devine clar sau gălbui, fără urmă de roșu. Dacă ați cumpărat hamburger sau alte produse din carne de vită care nu par a fi suficient preparate, gătiți-le acasă până devin sigure. După ce ați manipulat carnea crudă, spălați-vă bine pe mâini cu săpun și dezinfectați ustensilele și suprafețele din bucătărie. Nu lăsați carnea crudă să se atingă de mâncăruri gătite, de pâine, fructe sau vegetale. Nu folosiți aceleași suprafețe sau ustensile pentru carne crudă și alte preparate. Fierbeți laptele înainte de a-l folosi. Spălați bine legumele și fructele. Nu beți apă din surse nesigure și nu faceți baie în locuri neamenajate. Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, ajutați copiii să se spele pe mâini și învățați-i încă de mici această deprindere. După schimbarea scutecelor la copii spălați-vă obligatoriu pe mâini.