Lotul APIA este ceva mai relaxat după măsurile luate ieri de instanțele de judecată. Cele mai restrictive îi priveau pe Delia Moldoveanu, fost director executiv adjunct al APIA Suceava, și Dorel Gheorghe Benu, fost director general al APIA pe România, pe care Tribunalul Suceava a decis să-i țină în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Curtea de Apel Suceava a admis ieri contestațiile depuse de Moldoveanu și Benu și a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.
Aceeași măsură, a controlului judiciar, a fost menținută și față de alți doi inculpați din acest dosar, respectiv medicul veterinar Neculai Toma și consilierul județean Ioan Piticari, președintele Asociației de Creșterea Taurinelor „Piatra Șoimului” din Câmpulung Moldovenesc.
Măsurile luate ieri de Curtea de Apel Suceava vizavi de cele patru persoane sunt definitive.
În schimb, două din angajatele APIA Suceava, Lya Chiriac și Ionela Melania Blanariu, au scăpat de orice interdicție. Tribunalul Suceava a admis ieri acțiunile formulate de cele două inculpate și le-a ridicat controlul judiciar impus de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava.
Lya Chiriac și Ionela Melania Blanariu aveau interdicția de a se apropia de suspecții și inculpații din cauză, dar și de a comunica cu aceștia direct sau indirect, pe nici o cale. De asemenea, celor două li s-a interzis să exercite profesia, meseria și funcția și să desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit fapta. În plus, Blanariu avea și interdicția de a se deplasa la sediile APIA Central București sau APIA – CJ Suceava.
O altă persoană care atacase măsura controlului judiciar a fost ex-primarul din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Șerban. Acțiunea acestuia a fost respinsă de judecători pe motiv de tardivitate.
Măsura controlului judiciar a fost luată de procurorii DNA Suceava și față de Eugen Mogoș, ex-director executiv al APIA Suceava, Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, respectiv Lucian Ciobanu, inspector în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Animalelor Suceava.
Soluțiile luate față de Lya Chiriac, Ionela Melania Blanariu și Gabriel Constantin Șerban mai pot fi atacate la Curtea de Apel Suceava.
Care sunt infracțiunile pentru care sunt cercetate persoanele puse sub control judiciar de DNA
Procurorii DNA Suceava au menționat și infracțiunile pentru care sunt cercetate persoanele împotriva cărora s-a luat măsura controlului judiciar, revocată ieri față de Lya Chiriac și Ionela Melania Blanariu.
Eugen Mogoș, ex-director executiv al APIA Suceava, este cercetat pentru că ar fi săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
Lya Chiriac, șef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA CJ Suceava, este bănuită de comiterea următoarelor infracțiuni: acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată; dare de mită.
Pentru Ionela Melania Blanariu procurorii derulează cercetări pentru acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în formă continuată, respectiv abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
Nicoleta Cheler este cercetată pentru acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în formă continuatăși abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
Și fostul primar din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Șerban, are două acuzații, respectiv complicitate la comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
Față de Lucian Ciobanu, cercetările se derulează pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
Delia Moldoveanu, principala acuzată
Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, este considerat de anchetatori unul dintre capii rețelei care a fraudat bugetul fondurilor europene. Funcționara APIA Suceava este cercetată pentru următoarele infracțiuni: acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; dare de mită, respectiv omisiunea sesizării.
„Rolul esențial al directorului executiv adjunct Moldoveanu Delia era de a proteja activitatea infracțională a consilierilor și șefilor de serviciu din cadrul APIA CJ Suceava, prin influența și relațiile pe care le avea la nivelul APIA Central București și apoi cu factori de decizie și control din cadrul direcțiilor agenției (DACIS, IACS etc.). Analiza acțiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Județean Suceava al APIA în baza relațiilor importante pe care le are și cultivă la nivelul APIA București și în mediile de influență ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.
Potrivit procurorilor, Delia Moldoveanu și alte două funcționare din cadrul APIA Suceava, în mai multe rânduri, folosind și fondurile Sindicatului Funcționarilor Publici APIA Suceava, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Paști, au achiziționat diverse produse alimentare și tradiționale specifice zonei Bucovina de la societăți comerciale, pe care le-au oferit unor persoane cu funcții de conducere de la APIA central București, în scopul asigurării protecției în cazul desfășurării unor activități de control.
Pentru a-și putea continua acțiunile fără a fi călcată pe bătături, Delia Moldoveanu își crease o adevărată rețea de prieteni, cunoștințe și relații la nivelul APIA Central. Printre aceștia se număra însuși directorul general, Dorel Gheorghe Benu.
„Deși lua cunoștință despre neregulile care adeseori îmbrăcau forma penală, inculpatul Benu Gheorghe Dorel, în loc să adopte atitudinea legală de a sesiza organele judiciare, a preferat să îi dea sfaturi inculpatei Moldoveanu Delia cu privire la modul în care să procedeze referitor la solicitările din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfășurarea prezentei anchete penale, astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal. De asemenea, răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau studiate de Benu Gheorghe Dorel, pentru ca acestea să nu-i incrimineze pe funcționarii APIA CJ Suceava. Deși DNA ST Suceava a mai transmis în atenția directorului Benu Gheorghe Dorel un număr de șase solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenției și în special a modului în care funcționarii APIA CJ Suceava nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, acestea au rămas fără răspuns”, se arată în comunicatul DNA Suceava.
Decizii
Măsuri mai blânde pentru inculpații din lotul APIA
