Corturi de prim ajutor în zonele urbane aglomerate și la manifestările care vor avea loc în acest weekend în Suceava, Rădăuți și Putna, monitorizarea persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace și controale în zonele cu iazuri și păduri pentru prevenirea riscurilor de incendii și înec. Sunt doar câteva din măsurile luate în ședința de joi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în contextul atenționărilor meteorologice de caniculă la nivelul județului Suceava. Generalul Ion Burlui, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, a anunțat în cadrul ședinței că ISU a amplasat deja în centrul municipiului Suceava un cort de prim ajutor deservit de paramedici. „Am avut o întâlnire cu doamna subprefect Silvia Boliacu și cu domnul Florin Sinescu și am creionat câteva măsuri, iar unele le-am și implementat. Este vorba de cortul de prim ajutor montat în fața Casei de Cultură din Suceava. Am adus acolo paramedici de la ISU, dar și voluntari pentru a veni în sprijinul populației. Corturi de prim ajutor se impun în locurile publice din mediul urban și mai ales acolo unde sunt manifestări, concerte”, a spus Burlui.
Cinci corturi de prim ajutor pe raza municipiului Suceava
Reprezentantul Primăriei Suceava prezent la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a anunțat că pe raza municipiului, în special în zona piețelor, au fost amplasate deja cinci corturi de prim ajutor dotate cu ventilator, apă și asistente. Ion Burlui a atras atenția cu privire la țăranii care muncesc pe câmp, sugerând ca cei mai în vârstă ar trebui să fie însoțiți. Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică a informat că instituția sa a atenționat spitalele în legătură cu asigurarea stocului de apă și medicamente, dar și a climatizării saloanelor. Totodată au fost atenționați medicii de familie să fie prezenți la cabinete pentru a monitoriza pacienții care suferă în special de boli cardiace. La rândul său, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Romeo Butnariu, a avertizat angajatorii să respecte legislația cu privire la zilele caniculare, arătând că trebuie să asigure angajaților între 2 și 4 litri de apă pe zi de persoană, să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus, să asigure ventilația la locul de muncă și dacă e nevoie să reducă durata zilei de lucru. El a ținut să precizeze că amenda în cazul încălcării legislației este cuprinsă între 1.500 și 2.500 de lei.
IȘJ cere permisiunea ca în sălile de bacalaureat un geam să stea deschis
La ședința de joi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a participat și adjunctul Inspectoratului Școlar Județean Cristian Cuciureanu. Ținând cont de vremea excesiv de caldă, acesta a cerut aprobarea ca la ultima probă a examenului de bacalaureat la clasele respective să se poată sta măcar cu un geam deschis. Conform regulamentului de organizare a examenului, toate geamurile trebuie să fie închise. Subprefectul Silvia Boliacu, care a condus ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a anunțat că solicitarea adjunctului Inspectoratului Școlar Județean Suceava va fi înaintată Ministerului Educației Naționale.
Fenomene meteo
Măsuri dispuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru diminuarea riscurilor generate de caniculă
