Pacienții care au suferit infarcte ar putea să își îmbunătățească șansele de supraviețuire, grație unei vitamine ce este prezentă în marmelada din drojdie de bere, un aliment tradițional în Marea Britanie (marmite), informează dailymail.co.uk.
O substanță derivată din vitamina B1 accelerează procesul de refacere a țesuturilor cardiace ce au avut de suferit de pe urma producerii unui infarct, afirmă cercetătorii britanici de la Universitatea Bristol.
Alte studii anterioare au relevat faptul că această substanță, denumită benfotiamină, are capacitatea de a preveni atât declanșarea unor afecțiuni cardiace, cât și a complicațiilor generate de diabet.
În urma acestor studii, medicii consideră că administrarea unor suplimente alimentare care conțin benfotiamină ar putea deveni în viitor o practică uzuală în cadrul tratamentului contra diabetului.
Vitamina B1, cunoscută și sub numele de tiamină, se găsește în multe alimente obișnuite.
Printre sursele de alimente bogate în benfotiamină, altele decât marmelada din drojdie de bere, sunt ingredientul vegetal quorn, carnea de porc, laptele, brânzeturile, ouăle, fructele proaspete și uscate și pâinea din făină integrală.
Ambele studii au fost realizate de cercetătorii de la Universitatea Bristol din Marea Britanie.
Savanții britanici au administrat substanța benfotiamină unor șoareci – unele exemplare sufereau de diabet, în timp ce altele erau sănătoase.
În concluziile acestui studiu, publicate în Journal of Molecular and Cellular Cardiology, cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că acest tratament a ameliorat substanțial șansele de supraviețuire, atât în grupul de șoareci suferind de diabet, cât și în grupul de șoareci care nu sufereau de această maladie, comparativ cu grupul de control, alcătuit din șoareci care nu au beneficiat de tratament.
Într-un studiu separat, oamenii de știință au constatat că administrarea de benfotiamină unor șoareci suferind de diabet într-o fază incipientă a încetinit substanțial și evoluția maladiilor cardiace.