„Hoțul de cărți” este o poveste despre puterea cuvintelor de a crea lumi. Cu o scriitură superb măiestrită și arzând cu intensitate, Markus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile povești ale timpurilor noastre.
„Manualul Groparului”, prima carte furată
Este anul 1939. Germania nazistă. Țara își ține răsuflarea. Moartea nu a avut niciodată mai mult de lucru și va deveni din ce în ce mai ocupată.
Liesel Meminger și fratele ei mai mic sunt duși de către mama lor să locuiască într-o familie socială, în afara orașului München.
Tatăl lui Liesel a fost dus departe sub șoapta unui singur cuvânt nefamiliar „Kommunist”, iar Liesel vede în ochii mamei sale teama unui destin similar.
Pe parcursul călătoriei, Moartea îi face o vizită băiețelului și o observă pe Liesel. Va fi prima dintre multe alte întâlniri apropiate.
Lângă mormântul fratelui ei, viața lui Liesel se schimbă atunci când fata ridică un singur obiect, ascuns parțial în zăpadă. Este „Manualul Groparului”, lăsat acolo din greșeală, și este prima ei carte furată.
Astfel începe o poveste despre dragostea de cărți și de cuvinte, pe măsură ce Liesel învață să citească ajutată de tatălui ei adoptiv, care cântă la acordeon.
În curând, va fura cărți de la incendierile organizate de naziști, din biblioteca soției primarului și de oriunde se va mai ivi ocazia.
Sursa: www.libris.ro