Sprijin

Maricela Cobuz va susține toate măsurile legislative necesare pentru a asigura sănătatea alimentară a populației din România



Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz
Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a anunțat că va susține toate inițiativele legislative care vor putea asigura sănătatea alimentară a populației din România. Într-o declarație politică susținută în Camera Deputaților, Maricela Cobuz a amintit că pe data de 16 octombrie 2018 a fost celebrată în România “Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare”, inițiată prin Legea nr. 47/2016 de către Parlamentul României. Ea a spus că această zi este sărbătorită de 150 de state din întreaga lume ca ”Ziua Mondială a Alimentației”, zi inițiată de către ONU încă din anul 1979, care are ca scop creșterea gradului de conștientizare a populației asupra problemelor legate de alimentație, risipa alimentară, consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei și a malnutriției.
„Alimentația este o nevoie fundamentală a omului și o condiție necesară supraviețuirii. Risipa alimentară este o problemă mondială care a atins o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani. Asigurarea securității alimentare a populației este obligația fiecărui stat. Problema securității alimentare, a accesului populației la produsele alimentare de bază și de calitate corespunzătoare constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar, în primul rând, cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare”, a spus deputatul PSD de Suceava. Maricela Cobuz a precizat că anul acesta, pe data de 27 iunie, plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, promulgată de către președintele Klaus Iohannis.
Ea a explicat că actul normativ introduce noi măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare. „De asemenea, prevede vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, conform legislației în vigoare. În România, 10% din alimentele cumpărate se risipesc, fiecare român aruncă în fiecare zi câte o porție de mâncare, potrivit statisticilor UE, care arată că risipa alimentară se ridică, în România, la 6.000 de tone pe zi. Anual, cantitatea de mâncare pe care o risipesc românii ajunge la 2,2 miliarde de kilograme, adică aproximativ 110 kg de mâncare pe cap de locuitor”, a afirmat deputatul PSD de Suceava.
Maricela Cobuz a dat asigurări că în calitate de deputat, membru în Comisia pentru sănătate și familie din Parlamentul României, va susține toate măsurile legislative necesare pentru a asigura sănătatea alimentară a populației din România, iar calitatea alimentelor să nu fie inferioară comparativ cu alte state din Uniunea Europeană.



Recomandări