Sunt profesori pe care unii elevi îi poartă în suflet toată viața. Dascăli desăvârșiți care aduc la un loc dragostea pentru profesie și cea pentru elevi.
Noi am întâlnit unul aidoma acestei definiții, ba chiar mult peste, numărându-se printrelaureații Galei „Top 10 Suceveni” din acest an, eveniment marca Monitorul de Suceava, organizat în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie și Federația Patronală a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
E profesorul de geografie Marcel Porof, de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, antrenorul de olimpici, prietenul elevilor.
Cu peste 25 de ani de carieră în spate, profesorul Marcel Porof este considerat drept un model „de bună practică”, evaluat însă nu în anii petrecuți la catedră, ci în sutele de copii pe care i-a făcut să îndrăgească geografia. “Disciplina disciplinelor”, așa cum îi spune dumnealui.
„Cred că doar pregătirea științifică nu e de ajuns. Dacă nu ai plăcerea de a lucra cu copilul, dacă nu ai răbdarea de a lucra cu copilul… Iar asta e mai mult vocație decât știință. Să îți dorești să performezi, să îți dorești să îți atragi copii. Să fii dispus la muncă nenormată”, mărturisește profesorul de la Fălticeni. Acesta adaugă: ”Copilul trebuie să te simtă că ești și profesor, dar și un fel de părinte. Dacă îl privești doar de sus, doar din poziția profesorului exigent, atunci el va învăța din frică, dar nu asta consider că e rolul nostru”.
Profesorul Porof este originar din Trușești, județul Botoșani. A absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universității „Al.I. Cuza” Iași, după care a ales cercetarea. La scurt timp, în 1991, s-a îndreptat către cariera didactică, la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni, unde mărturisește cu recunoștință că a avut sprijinul și susținerea directorului de pe acea vreme, Bogdan Grigoriu. Din 1994 este coordonatorul Cercului de geologie și ecologie de la Clubul Copiilor Fălticeni, acolo unde este și director. Din 2005 este președintele Societății Române de Geografie – filiala Suceava.
„Am demonstrat că și într-o comunitate mai mică se pot găsi valori deosebite”
Distincția obținută de profesorul Porof în cadrul Galei „Top 10 Suceveni” reprezintă un gest al recunoștinței pentru implicarea sa în munca alături de elevi, pentru devotamentul și pentru rezultatele obținute de-a lungul carierei sale.
Este profesorul care a îndrumat, coordonat și sprijinit numeroși elevi la concursuri și olimpiade și grație tot elevilor săi România a strălucit de mai multe ori în cadrul olimpiadelor internaționale de geografie. De menționat cele patru medalii internaționale adjudecate, dintre care una de aur, una de argint și două de bronz, la care se mai adaugă un bronz la Balcaniada de Geografie.
Iar în galeria elevilor excepționali pregătiți de Marcel Porof plutonul este condus de Constantin Popa, triplu olimpic internațional, medaliat cu bronz și argint la internaționalele din Taiwan și Cehia, și culminând cu aurul adjudecat în Germania în 2012.
Iar după Constantin a urmat Lorena. Cu bronz la Internaționala de Geografie din 2015, de la Moscova.
Iar imediat după Lorena, Anamaria, cu bronz la Balcaniada de Geografie din acest an, din Serbia.
„Am ajuns din Fălticeni, orășel micuț, să fim reprezentați la nivel internațional. Prin ce am făcut am demonstrat că și într-o comunitate mai mică se pot găsi valori deosebite. Când în șapte ani de zile ai cinci medalii cu trei elevi diferiți, atunci nu mai este o întâmplare. Iese în evidență școala fălticeneană și chiar școala suceveană de geografie, care este una foarte puternică, de tradiție, și prin Câmpulung, și prin orașul Suceava”, spune Marcel Porof.
La rândul său, prof. Cristina Nechifor – directoarea Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni – a arătat că „trebuie să precizăm că nu e o întâmplare, că nu a fost vorba de un elev, iar reușitele deosebite în competiția internațională – aur, argint, bronz – s-au punctat cu nume diferite, iar asta înseamnă efort susținut, muncă individualizată”.
„Sunt copii care-și fac a doua casă școala și clubul”
Însă o singură oră de geografie în orar nu este de ajuns pentru a intra în competiție cu școlile de peste hotare. Astfel, de câteva ori pe săptămână, după cursuri, dascălul împarte cu elevii micul univers al unei săli de clasă de la Clubul Copiilor. Acolo tinerii se întâlnesc în cadrul cercului de Geologie-ecologie, coordonat de profesorul Marcel Porof, unde atmosfera e una total diferită față de una formală din sălile de curs.
„Știți cum se spune – dacă faci ceva din pasiune, timpul chiar nu mai contează. Erau zile când veneam și stăteam câte cinci ore și doar lucram pentru proiecte și nu știu când trece timpul”, spune Andrei, elev în clasa a XII-a.
La club, tinerii dezbat, râd și văd cum le crește entuziasmul alimentat din plin de dascălul din mijlocul lor. Lecțiile curg lin, se ating subiecte extrem de diferite și nimeni nu dă semne de plictiseală. Printre elevi, dascălul vorbește cu fiecare și cu toți. Răspunsurile nasc alte întrebări venite când de la copii, când de la profesor.
”Puțini profesori sunt cei care au răbdare să îți explice orice, să stea după tine”, menționează Anamaria, elevă. Emilia, colega sa, o completează spunând că în ciuda faptului că vin după cursuri, orele de la Clubul Copiilor nu sunt o corvoadă, ba dimpotrivă. „Este foarte plăcut, nu este obositor, este modul nostru de a ne relaxa, venind aici, vorbim cu domnul profesor”, declară Emilia.
Copiii îi mai spun ”profesorul care predă fără manual” și mai spun despre el că, adeseori, îi duce cu mașina personală la competițiile de prin țară pentru a le fi lor mai bine.
„Sunt copii care-și fac a doua casă școala și clubul. Copii care fac șase ore la școală și vin de două, de trei, de patru ori pe săptămână, când e cazul, la club. Mănâncă acolo. Dacă îi vezi că își doresc, n-ai cum să nu pui o cărămidă, să pui umărul”, subliniază Porof, adăugând că una dintre cele mai mari satisfacții le are atunci când elevii sunt cei care-i cer informațiile, sunt parteneri de dialog cu el, interlocutori de nădejde.
„Ne-a tratat de la egal la egal”
Cărămidă cu cărămidă, în anii petrecuți la catedră, profesorul Porof a trezit ambiții și a insuflat tinerilor pasiunea pentru geografie.
De exemplu, Ionela Mîndrescu lucrează în cercetare la Universitatea „Ștefan cel Mare”. În geografie, desigur. Cum a ales acest domeniu, nu e greu de intuit.
„Pe mine personal m-a influențat foarte mult pentru că într-un fel mi-a determinat și cursul profesional. A fost un profesor sever, îmi amintesc și asta, dar, în același timp, foarte corect și foarte interesat. M-a atras prin faptul că m-a tratat de la egal la egal. Nu m-a considerat niciodată ca un elev care nu ar avea posibilitatea să știe la fel de mult ca profesorul. Dimpotrivă, mereu a încercat să ne învețe, să ne motiveze”, își amintește Ionela Mîndrescu.
Te poți naște cu niște calități remarcabile, cu inteligență, iar dacă ai norocul să întâlnești dascălul potrivit, lupta e pe jumătate câștigată. Asta am înțeles de la copiii domnului Porof. Iar de la el am înțeles cănu de soluții miraculoase avem nevoie în educație. Poate că o simplă revenire la valori precum responsabilitatea, asumarea și pasiunea este suficientă.
„Am avut bucuria de a pregăti elevii și de a-i duce pe culmile succesului, acolo unde le stă lor bine”
În cadrul Galei „Top 10 Suceveni” din data de 16 decembrie, în discursul său, Marcel Porof și-a arătat recunoștința pentru premiul obținut. Cât despre activitatea sa, acesta a subliniat că i-au trecut prin mâini multe generații de elevi și că a avut bucuria „de a-i pregăti și a-i duce pe culmile succesului, acolo unde le stă bine”.
”Doresc, de asemenea, să mulțumesc familiei, părinților, care mi-au deschis calea, soției și fiului, care tot timpul au înțeles că o parte din mine este în altă parte”, a conchis profesorul de la Fălticeni.