La Fălticeni a început ieri a opta ediție a evenimentelor reunite sub genericul “Zilele Monica Lovinescu”.
Începând cu ora 11.00, la Galeria Oamenilor de Seamă, elevi de la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni au participat la dezbaterea “Monica Lovinescu din nou acasă”, în cadrul căreia au discutat despre Monica Lovinescu, om de litere, ziaristă, critic literar, realizatoare de emisiuni radio la Europa Liberă. După ce muzeografa Garofița Buhlea a prezentat dinastia Lovineștilor din Galeria Oamenilor de Seamă, punând accent pe spațiul dedicat Monicăi Lovinescu, poetul Constantin Boboc a dat citire eseului “Dreptul la mormânt” și poeziei “In memoriam Monica Lovinescu”. Poetul Constantin Boboc a oferit ing. Lili Melinte, șefa Serviciului cultură – muzee din cadrul Părimăriei Fălticeni, copii după o scrisoare a Monicăi Lovinescu, o felicitare și un necrolog Monica Lovinescu apărut în Revista Studii Tradiționale, București.
“Simbol al disidenței românești”
Scriitorul Alexa Pașcu a prezentat-o pe Monica Lovinescu ca un simbol al disidenței românești, iar pe familia Lovineștilor ca “una dintre cele mai mari și mai frumoase constelații ale universului cultural românesc, una dintre stelele strălucitoare ale acestei constelații fiind cea pe care o omagiem astăzi”.
Perioada de exil în Franța, articolele și studiile despre literatura română și despre ideologia comunistă colaborarea la emisiunea în limba română a Radiodifuziunii Franceze și colaborarea, începând din 1962, cu Radio Europa Liberă, unde a realizat două emisiuni săptămânale: “Actualitatea culturală românească” și “Teze și antiteze la Paris”, au fost subiecte care au stârnit interesul elevilor și care au fost dezbătute împreună cu profesoara Mihaela Acatrinei.
După manifestările de la Galeria Oamenilor de Seamă, la Biblioteca municipală “Eugen Lovinescu” Fălticeni a avut loc vernisajul expoziției de carte “Monica Lovinescu – 91 – Memoria Lovineștilor – Tezaur de aur al culturii fălticenene și naționale”.
După ce a prezentat expoziția de carte a autorilor lovinescieni, bibliotecara Nicoleta Hoștinaru le-a oferit celor prezenți un mic ghid “Lovinescu” pentru a afla mai multe despre familia Lovinescu, care a adus cinste orașului Fălticeni pe plan național și internațional.
Cea de-a VIII-a ediție a manifestărilor organizate la Fălticeni și dedicate Monicăi Lovinescu s-au încheiat la mormântul familiei Lovinescu, din Cimitirul “Grădini” al Parohiei “Sfinții Voievozi”, unde preoții parohi Neculai și Bogdan Apostol au oficiat o slujbă “In Memoriam Monica Lovinescu”.










