Consulatul General al României la Cernăuți, împreună cu revistele de limba română și societățile culturale românești, organizează la Cernăuți, în perioada 14-16 ianuarie 2016, mai multe manifestări culturale prilejuite de Ziua Culturii Naționale și Zilele „Mihai Eminescu” la Cernăuți. Numele marelui nostru poet este puternic legat de Cernăuți, aici Eminescu făcând o parte din studii sub îndrumarea profesorului de limba română Aron Pumnul.
Așa cum am aflat de la Nicolae Hauca, directorul publicației Euromedia Bucovina, vor avea loc întâlniri cu redactorii ziarelor și revistelor de limbă română din Cernăuți, depuneri de flori la monumentul poetului Mihai Eminescu, la mormântul profesorului Aron Pumnul, o vizită la fosta moșie a familiei Hurmuzachi de la Cernăuca, unde se află mormântul istoricului și omului politic Eudoxiu Hurmuzachi, o vizită la Toporăuți, satul de baștină al domnitorului Moldovei Miron Barnovschi.
Pe 14 ianuarie va avea loc o vizită la Reședința Mitropoliților Bucovineni, urmată de mai multe întâlniri ale scriitorilor și iubitorilor de literatură din România și Ucraina la Editura „Alexandru cel Bun”, redacția revistei „Glasul Bucovinei”, biblioteca „Glasul Bucovinei”. Întărirea relațiilor culturale între nordul și sudul Bucovinei va fi și subiectul principal al întâlnirii participanților la manifestările dedicate lui Eminescu cu Eleonora Moldovan, consulul general la României la Cernăuți și funcționarii de la Consulatul General al României la Cernăuți.
În dimineața zilei de 15 ianuarie, la Casa “Aron Pumnul”, viitorul Muzeu “Mihai Eminescu”, vor avea loc depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu, după care vor fi depuse coroane și buchete de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din centrul orașului Cernuți.
”Liviu Rebreanu – ctitorul romanului românesc modern”
Tot cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău, în colaborare cu Consulatul General al României la Cernăuți și Societatea Culturală „Mihai Eminescu” din Cernăuți, organizează la ora 11.00, la sediul Societății Culturale „Mihai Eminescu” vernisarea expoziției “Liviu Rebreanu – ctitorul romanului românesc modern”.
“Alcătuită din 24 de bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, ampla expoziție aduce în prim plan o serie de documente de arhivă, facsimile, fotografii de familie, date biografice, articole, fragmente de proză, extrase din presa vremii, aprecieri ale criticilor referitoare la opera și personalitatea marelui scriitor roman”, ne-a precizat Nicolae Hauca.
Vernisajul va fi deschis de Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuți. Vor participa la eveniment liderii societăților culturale românești din Cernăuți. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2016.
Expoziție de grafică Mihai Eminescu și Veronica Micle
Celebrarea lui Eminescu la Cernăuți include și o inedită expoziție de artă plastică organizată de Muzeul literar-memorial „Mihai Eminescu” din Cernăuți și găzduită de Muzeul etnografic regional. Vernisajul expoziției de grafică și acuarelă a cunoscutei pictorițe Constanța Abalașei-Donosă din Brăila, organizată cu sprijinul Fundației Culturale „Casa Limbii române” și al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, va avea loc tot pe 15 ianuarie, la ora 14,30.
„Expoziția cuprinde 23 lucrări de grafică în peniță și acuarelă în care sunt surprinse aceleași chipuri dragi nouă tuturor – Mihai Eminescu și Veronica Micle, – majoritatea dintre ele compoziții realizate de pictoriță în baza versurilor eminesciene sau a celor semnate de Veronica Micle donate recent Muzeului «Mihai Eminescu» prin intermediul Fundației Culturale de Binefacere «Casa Limbii Române» din Cernăuți”, a declarat Nicolae Hauca.
În cadrul expoziției de compoziții grafice vor fi prezentate noi apariții editoriale cu tematică eminesciană intrate recent în fondurile Muzeului „Mihai Eminescu”.
Spectacolul extraordinar „Dintr-o casă-n altă casă”
De la ora 14,00, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți organizează în Sala de spectacole a Centrului Regional pentru educație estetică „Tineretul Bucovinei”, spectacolul extraordinar „Dintr-o casă-n altă casă”, o trecere în revistă a activității culturale și artistice a Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească Cernăuți. Printre invitați se numără cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din nordul și sudul Bucovinei.
Pe 16 ianuarie, “Recitalul de Poezie Mihai Eminescu”, cu participarea elevilor școlilor românești din regiunea Cernăuți, sărbătorirea lui Mihai Eminescu la Radio Ucraina Internațional (ora 16,30), „Dialogul între generații”, o întâlnire cu scriitorii și oaspeții de la Institutul Cultural Român, printre care se numără vicepreședintele ICR, Nagy Mihály Zoltán și directorul Centrului Național al Cărții, Bogdan Popescu, sunt evenimentele care vor încheia Zilele „Mihai Eminescu” de la Cernăuți.
La Cernăuți
Manifestări culturale prilejuite de Ziua Culturii Naționale și Zilele „Mihai Eminescu”
